JEDVA ČEKAMO

Povodom Dana grada Opatije u bajkovitom Gin Gardenu će nastupiti Damir Kedžo

Foto: Facebook/ Gin Garden / Pixsell

Dan grada Opatije je 25. srpnja, ujedno i blagdan sveca zaštitnika Opatije sv. Jakova.

Grad Opatija i Gradsko vijeće Dan grada obilježavaju svečanom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj se dodjeljuju nagrade Grada Opatije – ove godine imamo dvoje laureata za nagradu grada u području društvenog života – prof. Sandija Basića i Udrugu osoba s invaliditetom, počasna građanka postaje pjevačica Anica Zubović, nezaobilazno ime hrvatske glazbe 50.-ih i 60.-ih godina 20.st.

A nagrada grada za životno djelo, na sjednici 21. srpnja, uručit će se Dolores Kurti koja već desetljećima kroz objektiv svog fotoaparata vrijedno bilježi brojna događanja u Opatiji.

Ove subote 23. srpnja u čast Dana grada održat će se Regata tradicijskih barki u ikarskom akvatoriju, uz popratni prigodni program na novouređenom trgu u Iki. Riječ je o edukativno-zabavnoj manifestaciji koja se odvija u sklopu europskog projekta „Interpretacija 300 let škvera va Ike“. Program počinje od 18:30 sati cooking showom na trgu na kojem će se nuditi riblji specijaliteti.

U 19.00 sati počinje regata tradicijskih barki, na kojoj se prezentiraju i natječu posade u obnovljenim starim, tradicionalnim barkama s područja Kvarnera. Na regatnom polju ikarskog akvatorija okušat će se 15 barki i posada. Predviđeno je trajanje regate, ovisno o vjetru, oko sat vremena, nakon čega slijedi podjela nagrada i potom slijedi zabava i nastup Klape Baladur do kasnih sati.

VIDEO DANA:

Na sam Dan grada 25. srpnja, svečana središnja blagdanska misa služit će se u 19,00 sati, a nakon mise slijedi tradicionalna procesija Opatijom. Ispred UP Šporer održat će se koncert Damira Kedže – bit će to prilika da se ljudi nakon procesije još malo druže u ugodnom okruženju manifestacije Gin garden.

“Koristim priliku da svim građankama i građanima grada Opatije čestitam Dan grada i zaželim svako dobro.”, poručio je najavljujući program gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.

Sutra 19. srpnja nas na lokaciji UP J. Šporer u 20 sati očekuje nastup plesača u organizaciji Plesnog art laboratorija pod nazivom Dopplerov efekt-Niti.

Društvo naša djeca Opatija radionicama vezanim uz opatijsku baštinu i kulturu obilježit će Dan grada, ali i raspisivanjem natječaja za izradu prvog opatijskog dječjeg suvenira pod nazivom „Kroz dječjih ruku rad upoznaj naš grad“.

Nakon dva pandemijska izdanja, ali ipak s održanom tradicijom održavanja, “Klape va Mandraće”, koje se uvijek održavaju oko Dana Grada, ove će godine doživjeti svoje 19. izdanje. Klape će ponovno zapjevati i odličnim izvedbama “ozvučiti” Volosko na tradicionalnoj lokaciji – va Mandraće. Ova uvijek odlično posjećena manifestacija ove će se godine održati u subotu 30. srpnja s početkom u 21 sat.

Na blagdan svete Ane u župnoj crkvi u Volskom će biti služena sveta misa u 10:00 sati koju predvodi msg. Sanjin Francetić, a u 19 sati misu će predvoditi nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije Mate Uzinić.

30. srpnja u kapeli sv. Ane na Puževom bregu misu će predvoditi velečasni Petar Belanić koji će se drugi dan, 31. 7. u crkvi na Voloskom, nakon mise u 19:00 sati, oprostiti sa župljanima jer odlazi na službu u drugu župu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari