IZVRSNI REZULTATI

Početak turističke sezone broji rekorde

Dolaskom 2022. godine i nastavkom protuepidemijskih mjera širom Europe, turistički djelatnici u Hrvatskoj, a samim time i u Rijeci s pravom su sa zabrinutošću gledali prema predsezoni koja je uvijek nagovještaj smjera kretanja glavne sezone, koja je za Hrvatsku izuzetno bitna u ekonomskom smislu.

Popuštanjem mjera i dolaskom sve većeg broja turista postalo je razvidno da turistički djelatnici nemaju razloga za brigu, jer su izvrsni turistički rezultati u prvoj polovici godine postavili odlične temelje za rekordnu sezonu te su sjajna uvertira u vrhunac turističke sezone.

Mjereći broj noćenja i dolazaka u prvih 6. mjeseci 2022. godine doveli su rezultate grada Rijeke do povećanja u visini od sjajnih 17% u odnosu na rekordan turistički promet iz 2019. godine. Gužve na našim ulicama zasigurno će dovesti i do ekonomskih efekata koje je teško izmjeriti, a koji su svakako značajni.

Svijetloj slici turističkih brojki grada Rijeke svakako su doprinijeli i dolasci kruzera čiji se broj dolazaka napokon pokrenuo ka brojkama koje idu u pravcu potpunog oporavka tog segmenta tržišta. Dosadašnji dolasci i najave, za dolaske do kraja sezone, daju nam za pravo da i od tog segmenta očekujemo vrlo povoljne ekonomske efekte.

VIDEO DANA:

Prva subota u srpnju, kada su u Rijeku pristigla dva kruzera s oko 4000 tisuće posjetitelja i gotovo 2000 članova posade, najbolji su pokazatelj njihovog izvrsnog doprinosa u postizanju boljih turističkih rezultata. Nešto više od 600 putnika otišlo je na organizirane izlete čija je destinacija većinom bila u Rijeci i njenoj okolici, poput Trsata, Kastva, Opatije, a manji dio posjetio je otok Krk, Istru i Zagreb.

Više od 3000 putnika i skoro 1000 članova posade odlučilo se istražiti Rijeku te uživati do kasnih popodnevnih sati ispijajući kavu, kupujući suvenire ili obavljajući shopping na našem Korzu. Mnogi gosti iskoristili su priliku da posjete brojne kulturno-povijesne spomenike, istraže centar grada, Trsat, prošeću gradskim muzejima, posjete tržnicu te uživaju u šetnji Riječkim tunelom koji je taj dan zabilježio znatno veći broj posjetitelja.

Turistička zajednica grad Rijeke i Turistička zajednica Kvarnera zajedno s Lučkom upravom potrudili su se dočekati goste uz zvukove glazbe i prigodne poklone te su im na raspolaganje stavili veliki broj informativnih brošura, koje su im zasigurno pomogle u otkrivanju znamenitosti i zanimljivosti našeg grada.

Međunarodna turistička organizacija City Destination Alliance koja okuplja najznačajnije turističke destinacije, a čiji je i Rijeka član – označila je Rijeku u kategoriji manjih turističkih središta kao jednu od najuspješnijih destinacija u zadnjih 5 godina. Naime, unatoč pandemijskim problemima s kojima su se suočile sve turističke destinacije i ogromnih ograničenja i restrikcija u međunarodnim putovanjima, Rijeka se pokazala kao jedna od rijetko uspješnih destinacija otpornih na navedene probleme.

Tako je, prema istraživanjima međunarodne asocijacije City Destinations Alliance, u razdoblju 2017. – 2021. godine, promatrajući sveukupni rast ostvarenih noćenja, Rijeka ostvarila rast od 11.000 noćenja godišnje (dok je sveukupni prosjek usporednih gradova bio -97.000 noćenja) ili godišnji prosječni rast od 1,6% (u usporedbi sa sličnim gradovima koji su imali prosječni pad od -11.4%). Tom je rezultatu gotovo identičan doprinos dao kako rast inozemnih, tako i domaćih noćenja što je bilo izuzetno značajno u doba pandemije kada su međunarodna putovanja bila znatno ograničena.

Isto tako, dok su noćenja u usporedivim gradovima protekle 2021. godine u odnosu na 2020. godinu rasli po stopi od 32,7%, Rijeka je ostvarila porast od 52%, gdje su noćenja koja su ostvarili strani gosti rasli po stopi od 61%.

Ovako dobri rezultati Rijeke u snažnoj međunarodnoj konkurenciji pokazuju da rastemo u dobrom smjeru i da kvaliteta turističke ponude grada daleko nadmašuje klasičnu ljetnu ponudu destinacija koje se oslanjaju na sunce i more. Zajedničkim snagama svih partnera u destinaciji koji kreiraju riječki turistički proizvod izrastamo u city break destinaciju zanimljivu mnogim gostima što se pokazuje u ovogodišnjim rušenjima rekorda u noćenjima i dolascima postavljenih sada već davne 2019. – pretpandemijske godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari