POLOŽENI SU VIJENCI

Povodom Dana oslobođenja Opatije 28. travnja odana počast žrtvama u NOB-u i Domovinskom ratu

Opatija je oslobođena na današnji dan 1945. godine

Povodom Dana oslobođenja Opatije 28. travnja izaslanstvo Grada predvođeno gradonačelnikom Fernandom Kiriginom, zamjenicom gradonačelnika Kristinom Đukić i predsjednicom Gradskog vijeća Nevom Slani, a u kome su bili i predstavnici UABA-e Opatija, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, policije, vatrogasca, komunalnih društava položili su vijence i zapalili svijeće.

Učinili su to kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Opatiji, kod centralnog križa na groblju Opatija, kod centralnog obilježja boraca Drugog svjetskog rata na opatijskom groblju, kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u Voloskom i ispred zgrade Grada Opatije.

– Odajemo počast svima stradalima za slobodu, kako u Narodnooslobodilačkom ratu, tako i u Domovinskom ratu. Njihove su žrtve temelj na kojem smo se obranili od fašizma i nacističkog okupatora, a 90-tih godina prošloga stoljeća ponovno morali braniti svoj suverenitet i slobodu. O tome trebamo govoriti mladim generacijama. Nažalost, današnji trenutak u kojem se na svega 1000 kilometara od nas vodi strašni, razarajući rat u Ukrajini ponovno nas upozorava kako je važno graditi društvo tolerancije i nenasilja. S današnjeg obilježavanja Dana oslobođenja Opatije šaljemo želje da se okrutni rat što prije okonča, naglasio je gradonačelnik Fernando Kirigin.

VIDEO DANA:

– Ovi su trenuci za mene uvijek vrlo emotivni, ali i potiču na razmišljanje o tome da su jedine prave vrijednosti kojima društvo treba težiti humanost, kultura tolerancije i nekonfrontacije. Usprkos našim različitostima svi trebamo i možemo živjeti u skladu, poručila je predsjednica Gradskog vijeća Neva Slani.

– Uz prisjećanje na žrtve koje su pale za slobodu i pravdu želim istaknuti kako je naš primjer suradnje među udrugama UABA-e i onima iz Domovinskog rata iznimno dobar i pozitivan i šalje poruku zajedništva, što je nažalost među rijetkim primjerima u Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik opatijske UABA-e Bruno Starčić.

Podjećamo, Opatija je oslobođena na današnji dan 1945. godine kada su jedinice 2. dalmatinske proleterske brigade potpomognute domaćim borcima, nakon iskrcavanja u Brseču, oslobodile cijelu Liburniju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari