INOVATIVAN MODEL RADA

Povodom Dana starijih osoba otvorena je međunarodna konferencija “Deset godina E-Qalina u PGŽ”

Međunarodnu konferenciju “Deset godina E-Qalina u Primorsko-goranskoj županiji” koja se održava povodom svjetskog Dana starijih osoba, otvorili su župan Zlatko Komadina i zamjenica gradonačelnika Opatije Kristina Đukić.

Tom su prilikom resorna pročelnica Dragica Marač i ravnateljica Doma Marija Maras prenijele iskustva i rezultate u primjeni inovativnog modela rada u domovima za starije, točnije Domu za starije osobe Kantrida. Niz predavača podijelili su s prisutnima motivaciju u osmišljavanju modela, načine na koji se domovi koji ga primjenjuju certificiraju i rezultate iz međunarodnog okruženja vezane uz primjenu.

“Primorsko-goranska županija među vodećim je županijama u Hrvatskoj po udjelu starijih osoba u populaciji i županija s najdužim životnim vijekom. Kroz naše ustanove i sustav socijalne skrbi, koji unaprjeđujemo iz godine u godinu, posebno vodimo računa da ulaganjem u infrastrukturu, ali i programe, poboljšamo preduvjete za zdravo starenje. Nedavnim otvaranjem doma na Rabu, skorom početkom gradnje doma s 200 ležajeva u Klani, ali i tekućim programima, kao što je E-Qalin, pokazujemo da smo snažni i u djelima”, izjavio je župan Komadina.

Dom za starije osobe Kantrida već je deset godina uključen u E-Qalin te je prva ustanova socijalne skrbi u RH koja je implementirala takav europski sustav kvalitete. Implementacija modela upravljanja kvalitetom doprinijela je da Dom za starije osobe Kantrida postane primjer dobre prakse u RH koji je prepoznat po izgradnji jedinstvene zajednice temeljene na kulturi usklađenih odnosa.

E-Qalin predstavlja sveobuhvatan, inovativan i dinamičan model upravljanja kvalitetom u području socijalne skrbi koji je razvijen u sklopu projekta Europske unije Leonardo da Vinci. Model omogućuje dubinsku analizu svih procesa u pojedinoj ustanovi i povezivanje procesa s relevantnim pokazateljima uspješnosti te pruža efikasnu podlogu za donošenje kvalitetnih upravljačkih odluka. Jedna od posebnosti E-Qalin modela je što omogućuje usporedbu sa sličnim ustanovama iz zemlje i inozemstva čime se osigurava razmjena znanja i iskustva.

VIDEO DANA:

Osim navedenog, model omogućuje uključivanje svih zainteresiranih skupina u proces donošenja odluka odnosno omogućuje tranziciju od centraliziranog prema decentraliziranom modelu upravljanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari