DAN ŽENA NA KORZU

Povodom Dana žena na Korzu otvorena izložba Wom@rts!

Foto: UNIRI

Na postamentima na Korzu postavljena je izložba „Wom@rts – jednak udio prisutnosti žena u umjetnosti i kreativnoj industriji“. Izložba je dio EU projekta „Wom@rts“ koji okuplja 10 partnera iz 8 zemalja Europske unije i u kojem kao punopravni partner sudjeluje i Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a okosnicu projekta predstavlja svjetski poznato djelo autorice Simone de Beavouir „Drugi spol“.

Otvorenju izložbe nazočili su Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, Vojko Obersnel gradonačelnik Rijeke, Letricija Linardić, dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i voditeljica projekta Wom@rts te Melinda Kostelac, prodekanica za nastavu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i umjetnička voditeljica projekta Wom@rts.

Izložba je prikaz umjetničkih djela nastalih tijekom umjetničkih rezidencija čiji su originali službeno predstavljeni u okviru putujućih izložbi u Litvi, Španjolskoj, Francuskoj, Irskoj i Hrvatskoj, a stavlja naglasak na 32 profesionalne umjetnice iz deset europskih zemalja u području digitalnih medija, umjetničke grafike te ilustracije i stripa. Prilika je to da se javnost upozna s važnošću projekta posvećenog nadarenim umjetnicama i njihovim djelima upravo na Međunarodni dan žena.

Između 2019. i 2021. godine, umjetnička djela proizašla iz umjetničkih rezidencija projekta Wom@rts bit će uključena u putujuću transmedijsku izložbu.

Čestitajući 8. ožujka Međunarodni dan žena, gradonačelnik Vojko Obersnel je podsjetio kako je dobro da se u društvenoj svijesti nešto promijenilo. “Prije 30-ak godina bilo onih koji su nas zvali pogrdnim imenima jer smo dijelili cvijeće ženama na Međunarodni dan žena. Žene su se morale izboriti za svoja prava i još uvijek zastupljenost žena nije dovoljna, odnosno nije onakva kakva bi trebala biti u uređenom društvu. No u Rijeci je normalno da primjerice imamo rektoricu Sveučilišta, dekanicu Akademije primijenjenih umjetnosti, prodekanicu za nastavu, koje su ovdje danas  s nama i u tom smislu potvrđujemo da smo postigli tu svijest o jednakom pravu žena,kazao je gradonačelnik.

32 umjetnice iz područja vizualnih umjetnosti, grafike, ilustracije i stripa odgovorile su na revolucionarno djelo Simone de Beauvoir „Drugi spol” objavljeno prije sedamdeset godina. Međunarodna izložba ukupno 32 umjetnice iz preko 10 različitih zemalja premijerno će biti postavljena u Mariboru, a kasnije i kod ostalih projektnih partnera u Vilniusu (Litva), Santiago de Composteli (Španjolska), Grand Angoulême (Francuska), Rijeci (Hrvatska) i Limericku (Irska). U svome se radu umjetnice pozivaju na različita medijska, kulturna i generacijska iskustva, pitajući se o „prirodi” žene, njezinom sudjelovanju u društvu, o vlastitoj povijesti i budućim koracima.

Wom@rts je neprofitni projekt suradnje sufinanciran kroz program Kreativna Europa. Iz interdisciplinarne i međusektorske perspektive, Wom@rts se zalaže za ravnopravnu prisutnost žena u umjetnosti, u smislu vidljivosti, promocije i pristupa tržištu.

EU projekt Wom@rts sufinanciran je sredstvima EU iz programa Kreativna Europa i Ministarstva kulture Republike Hrvatske uz podršku Studenskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci i Grada Rijeke.

Wom@rts ima za cilj istaknuti i podržati kreativnost žena iz međusektorske perspektive, usredotočujući se – i međusobno povezujući kada je to moguće – sa sektorima kulturne i kreativne industrije (ICC): Književnost/izdavaštvo/strip, Likovna i vizualna umjetnost (uključujući grafiku, ilustraciju, strip, vizualne medije, nove digitalne tendencije), Izvedbene umjetnosti (glazba i performansi), Film.

Transverzalno, projekt se namjerava naročito fokusirati na marketinški i poduzetnički kapacitet ženskih kreativaca, posebno uzimajući u obzir mogućnosti koje proizlaze iz boljeg korištenja novih tehnologija informiranja i komunikacije (NTIC) i digitalizacije. Kreativne žene i umjetnice nedvojbeno doprinose kulturnoj raznolikosti Europe, a u skladu s općim ciljevima programa Kreativna Europa, Wom@rts bi trebao doprinijeti čuvanju i promicanju takvih vrijednosti.

Među specifičnim ciljevima programa je stvaranje e-platforme kao novog poslovnog i marketinškog alata za promicanje umjetnica te jačanje kapaciteta sektora. Konkretno, u skladu s prioritetima potprograma Kultura, cilj projekta je podržati akcije koje će umjetnicama omogućiti da internacionaliziraju svoju karijeru i bolje iskoriste digitalne tehnologije.

Opći ciljevi projekta Wom@rts su promicanje uključivanja i jednakog udjela žena u svakodnevnim kulturnim aktivnostima, prepoznavanje i tržišta, ali iz inkluzivne i uravnotežene perspektive prema muškarcima kako bi se izbjegla daljnja diskriminacija, odnosno da žene ne budu prepoznate kao „žene kreatori” ili „žene menadžeri”, već kao „kreatori” ili „menadžeri”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari