BESPLATNO ZA SVE POSJETITELJE

Povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine u Art-kinu i Dječjoj kući besplatne projekcije domaćih klasika

Foto: Facebook/ Art Kino

Ulaz na projekcije u sklopu Svjetskog dana audiovizualne baštine slobodan je za sve posjetitelje

Svake godine 27. listopada cijeli svijet slavi Svjetski dan audiovizualne baštine kako bi se istaknula važnost očuvanja dragocjenih filmskih i televizijskih sadržaja koji čine neizbrisiv dio našeg kulturnog nasljeđa.

I ove godine Art-kino sudjeluje u zajedničkoj proslavi Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača koja, u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom, u 28 kina diljem Hrvatske od 26. do 29. listopada donosi besplatne projekcije triju kultnih domaćih naslova iz osamdesetih godina – Oficir s ružom, Glembajevi i Servantes iz malog mista – te jedan posebno dragocjen film za djecu, Izgubljena olovka, koji će se prikazati u kinu Dječje kuće.

Slavna ljubavna drama zbog koje su se godinama lile suze, a koja je ujedno bila i jedan od najvećih kinohitova 1980-ih, Oficir s ružom (1982.) Dejana Šoraka, prati zabranjenu ljubav između partizanskog poručnika (Žarko Laušević) i buržujke (Ksenija Pajić), a u Art-kinu se prikazuje u četvrtak, 26. listopada u 20 sati.

Glasovita ekranizacija dramskog klasika Miroslava Krleže Glembajevi (1988.), u režiji Antuna Vrdoljaka, o tragičnom raskolu unutar obitelji Glembay, iznjedrila je izvrsne glumačke kreacije za koje su na Pulskom filmskom festivalu nagrađeni Mustafa Nadarević (glavna muška uloga) i Ena Begović (sporedna ženska uloga), a na veliko platno stiže u petak, 27. listopada u 20 sati.

Komedija Servantes iz malog mista (1982.) Daniela Marušića gledatelje vraća u svijet kultne televizijske serije Naše malo misto, osmišljena kao njen nastavak, prema scenariju književnika, scenarista i novinara Miljenka Smoje. Servantes iz malog mista u Art-kinu se prikazuje u petak, 28. listopada u 18 sati.

Kakve su škole bile nekad i kakvi su đaci prije bili? Ne postoji bolji filmski vremeplov s ovih prostora od srednjometražnog filma za djecu Izgubljena olovka iz 1960. godine, snimljenog pod redateljskom palicom Fedora Škubonje. Film je 1961. godine osvojio Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji, a 1966. godine na festivalu u Cannesu proglašen je jednim od deset najboljih filmova za djecu svih vremena.

Film se prikazuje u kinu Dječje kuće u petak, 28. listopada u 18 sati, a zbog ograničenog broja dostupnih mjesta u dvorani, obavezna je rezervacija ulaznica e-poštom na ulaznice@art-kino.org.

Ulaz na projekcije u sklopu Svjetskog dana audiovizualne baštine slobodan je za sve posjetitelje.

Program se održava se u partnerstvu Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. Svi materijali koji se koriste za održavanje programa arhivsko su gradivo iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari