DUHANSKA PRIJETNJA OKOLIŠU

Povodom Svjetskog dana nepušenja postavljena izložba učeničkih plakata na Korzu

Ovogodišnji dan nepušenja, Svjetska zdravstvena organizacija obilježava pod nazivom “Duhanska prijetnja okolišu!”, ukazujući na brojne načine kako duhanska industrija šteti našem okolišu, od uzgoja, proizvodnje, distribucije i otpada.

S tim ciljem, Nastavni Zavod za javno zdravstvo PGŽ pripremio je izložbu učeničkih plakata na staklenim panoima na riječkom Korzu. Kampanjom se želi osvijestiti na ukupnu štetu pušenja u RH i pozvati na bolje javne politike vezane uz regulaciju ukupnih šteta i troškova povezanih uz pušenje.

Od posljedica pušenja svake godine umre šest milijuna ljudi, s tim da premine čak 600 tisuća ljudi koji su izloženi pasivnom pušenju. U Hrvatskoj je 30 posto odrasle populacije pušači, a svake godine u zemlji od posljedica pušenja premine devet tisuća ljudi.

VIDEO DANA:

U ime Primorsko-goranske županije, obilježavanju je prisustvovao zamjenik župana Petar Mamula koji je istaknuo kako mu je drago da se okupio veliko broj djece koja će danas dobiti najvažnije informacije vezane uz štetnost duhanske industrije te pohvalio program “Trening životnih vještina” koji je iz PGŽ-a preuzet u cijeloj Hrvatskoj, a što je pokazatelj dobrog rada.

Programom “Trening životnih vještina” promiče se zdravlje i osobni razvoj učenika u školama, a provodi se od 2005. godine u više od 50 osnovnih škola u županiji, od čega 23 iz grada Rijeke. Svake godine u njemu sudjeluje više od 500 razreda i gotovo 10 000 djece, a danas je uz Svjetski dan nepušenja obilježen i završetak posljednjeg ciklusa radionica.

Uz “Trening Životnih vještina”, Primorsko-goranska županija financira i rad Savjetovališta za mlade, koji su uz grad Rijeku, dostupi i u Gorskom kotaru te na otocima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari