POVRATAK U PROŠLOST

Povratak Frankopana na Trsatskoj gradini posjetitelje vratio u srednjovjekovne dane

Na Trsatskoj gradini i u obližnjem Nugentovom parku održana je manifestacija Povratak Frankopana, koja je Riječanke i Riječane na živopisan način vratila u srednji vijek

Manifestacija je to koja se tradicionalno održava u sklopu Dana Trsata u čast svetog Jurja, zaštitnika Trsata okupila je brojne sudionike, a sudjelovali su knezovi Frankopani Trsat, Krčki knezovi Frankopani, Gradska straža Bakar 1848., vitezovi svetog Nikole iz Varaždina, Red vitezova sv. Vida – Ordo sancti Viti, Frankopanska straža Grobnik, Udruga Zirnskih – Frankopana Drivenik, SK Maura Kal, SK Ajkule i Konjički klub Vodičajna.

U organizaciji Kluba prijatelja Grada Trsata, na vrhu grada uprizoreni su scenski i kostimografski atraktivni sadržaji, a raznolik i zanimljiv program privukao je posjetitelje različitih uzrasta.

Posjetitelji su mogli obići sajam starih zanata, a svečani mimohod sudionika centrom Trsata u povijesnim odorama plijenio je posebnu pažnju. Otvorenje manifestacije označio je pucanj iz topa s kule Trsatskog kaštela, a centralni događaj manifestacije bilo je uprizorenje bitke iz 1485. godine u kojoj su frankopanske trupe krenule u boj na Trsat na kojem su se vijorile mađarske zastave.

Nakon brojnih ispaljenih strijela i frcanja iskri mačeva, Frankopani su uspjeli ponovno osvojiti Gradinu, a čitav spektakl završen je ustoličenjem novog kapetana Trsata.

U večernjim satima atmosferu je dodatno začinio Belfast food, čime je u Nugentovom parku zaključeno još jedno izdanje ove manifestacije, inspirirane burnom poviješću grada koji teče.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari