ZEČENO SRCE HRVATSKE

Reportaža iz Gorskog kotara: Tko to trči na Risnjak, zašto kilo borovnica košta 200 kuna i što goste privlači da – ostanu

Foto: gorskikotar.hr/Promotiv

Kada na Kvarneru upeku ljetne vrućine – spas donosi Gorski kotar

Tamošnje niže temperature turistima donose olakšanje, danju uživanje u brojnim aktivnostima, noću miran san s pokrivačem, a i more je na svega pola sata vožnje.

Unatoč tome, sve je više gostiju koji tu prednost ne koriste već ostaju u zelenom srcu Hrvatske, donosi Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Više od tristo trkača kreće u osvajanje Nacionalnog parka Risnjak. Kraća ruta ima 17, a duža 30 kilometara s usponom višim od 1700 metara.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Došlo nas je 36, svake godine smo na Risnjaku, predivna utrka”, kaže Marko Dugandžić iz Varaždina.

“Poseban gušt zato što sklopite planinarenje i trčanje u jedno”, kaže Alenka Suzić iz Zagreba.

Na osmom izdanju utrke predstavnici su 13 zemalja

Puno je šetača, ali i onih željnih potpunoga mira. Uz knjigu, ljuljanje ili jezero s patkicama.

Za ljubitelje domaćih proizvoda pravo je mjesto Ravna Gora. Na lokalnom sajmu najviše se traži bobičasto voće. Kilogram malina i jagoda je 60 kuna, borovnice vrtoglavih 200!

“Cijene su paprene, ove godine nema puno berača, ovi stariji ljudi koji pobiru boje se izbjeglica pa onda nema ih, zbog toga su borovnice ove godine preskupe. Ja uberem pola kile cijeli, dan, a moja žena ubere 10 do 12 kila”, kaže Husein Buljubašić iz Moravice.

To je zahtjevan posao. Bere se ručno, bobicu po bobicu. Uvjerila se u to grupa turista na organiziranoj trosatnoj turi. Dugo hodanje, pa osjetljiv posao.

“Minijaturno, ja ne znam hoću uspjeti ubrat 10, 20 deka, to je posao sati i sati”, kaže Željka Biloš iz Zagreba.

I mora se biti jako pažljiv da se ne iščupa biljka

“Održivo branje, održivost uopće u očuvanju staništa mora biti imperativ za svih”, kaže Jelena Holenko koja je turistički vodič.

Lič pak skriva čudesno društvo. Na ovom obiteljskom gospodarstvu žive poniji Cezar i Suzi, magarica Valentina, kamerunske koze, svinja Pigi i prva goranska beba ljama! Mimi ima tek dva tjedna! Tu su i svilene japanske koke, kao i one holandske koje su prave maze.

“Bez povoda, došli smo, u Splitu prevruće idemo jedan vikend malo se naspavati, malo smo surfali i padne odluka na Fužine, sinoć je bila prva večer, predivno jer smo spavali kao bebe”, kaže Teo Stanić iz Splita.

“Fascinirana sam i odmah mi je palo napamet da bih djecu ovamo dovela na ekskurziju odnosno na izlet”, kaže Ivana Stanić, učiteljica iz Splita.

Domaći gosti prepoznali su blagodati Gorskog kotara pa je taj kraj, zasad jedini u Hrvatskoj već dostigao turističke rezultate iz rekordne 2019.-e. Ostatku Hrvatske to će teško poći za rukom!, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari