POVRATAK RIJEKE MORU: Pomorski stručnjaci složili se s prijedlogom premještanja stare trgovačke luke

Kandidat za gradonačelnika Rijeke Juraj Bukša predstavio je ključnu točku svog programa za Rijeku vodećim hrvatskim pomorskim stručnjacima

U riječkom Hotelu Kontinental održana je panel rasprava pod nazivom „Premještanje stare trgovačke luke- povratak Rijeke moru“ na kojoj je dr. sc. Juraj Bukša, kandidat za gradonačelnika Rijeke, predstavio projekt premještanja stare trgovačke luke koja se proteže od Žabice do Mlake na novu Zagrebačku obalu.

Bukšin projekt podržan je od strane stručne javnosti i ocijenjen kao konkretan i veoma dobar, pravno moguć te zaista vraća Rijeku na more, kako je Bukša tijekom kampanje i obećao

«Rijeku ću vratiti na more, jer smo mi Riječani zaboravili da naš grad leži na moru» rekao je dr.sc Juraj Bukša prilikom predstavljanja svog ključnog i konkretno razrađenog programa vodećim hrvatskim pomorskim stručnjacima na panel raspravi u Hotelu Kontinental.

Događaju su također prisustvovali i predstavnici brodara, pomorskih agenata i udruge kapetana koji su ne skrivajući oduševljenje podržali projekt.

Riječ je o konkretnom potezu premještanja stare trgovačke luke koja se proteže od Žabice do Mlake na novu Zagrebačku obalu. To je prostor uz more koji je potrebno vratiti gradu, njegovim poduzetnicima i građanima, stvoriti preduvjete za razvoj nove industrije, kao i iskoristiti postojeću suprastrukturu za medicinski turizam. To je ključna točka buđenja grada Rijeke i pokretanje projekta IndustRijeka koji je stranka HNS ponudila na izborima i čiji je idejni tvorac dr.sc Pero Lučin.

Projekt su podržali i vodeći stručnjaci u pomorstvu.

Dr. sc. Damir Zec, profesor na pomorskom fakultetu smatra kako su Bukšine ideje upravo ono što Rijeci treba:

„Prema mojem mišljenju, to će se sigurno dogoditi jer se ništa drugo i ne može dogoditi. Ovakav smo scenarij vidjeli u desecima drugih gradova Europe koji su imali sličnu poziciju kao i mi prije 20 godina. Prema tome, ja uopće ne dvojim hoće li ishod biti kakvim ga Bukša postavlja. Jedino o čemu možemo diskutirati je koliko će nam trebati da se okrenemo u tom pravcu i skupimo unutrašnje snage za pokrenuti proces. To se može napraviti unutar kratkog vremena, a može i za desetak godina s puno uzaludnog truda.“

Na panel raspravi sudjelovao je i doktor pomorskog prava Goran Vojković koji je naglasio i kako je s pravnog gledišta o pomorskom dobru to potpuno izvediv projekt.

„Naravno da takav projekt treba znati provesti i smatram da je upravo Bukša osoba koja to zna i može“ naglasio je Vojković.

Nakon što su stručnjaci u pomorstvu iznijeli svoje stavove i mišljenja, u temu su se uključili i građani kojima je tema premještanja luke Rijeka bila vrlo zanimljiva zbog čega su se u velikom broju odazvali panel raspravi.

Bukša se zahvalio svim sudionicima panela i još jednom naglasio kako želi da se na mjestu luke naprave duge rive sa šetalištem, a u starim napuštenim skladištima moderni stanovi za mlade i puno sadržaja za djecu i naše najstarije sugrađane.

Složio se na kraju sa svim stručnjacima kako je, za razliku svih lučkih gradova u Europi poput Marseillea, Hamburga, Valencie i drugih koji su to već napravili, «Rijeka zabila glavu u pijesak».

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari