POZIV SVIM “BIKERIMA”: Provjerite besplatno ispravnost svog motocikla!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

MUP poziva sve vozače mopeda i motocikala na uključenje u akciju “Dani tehničke ispravnosti motocikala 2019”, koja se provodi u razdoblju od 23. do 27. travnja ove godine.

Povoljne vremenske prilike i topliji dani vrijeme su kada na prometnicama susrećemo sve više vozača mopeda i motocikala. Vozači ovih vozila i dalje su jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu, radi čega policija apelira na pojačan oprez i poštivanje prometnih propisa vozača mopeda i motocikala, ali i svih ostalih vozača.

Vozače mopeda i motocikla MUP savjetuje:

uvijek koristite zaštitnu kacigu

brzinu prilagodite uvjetima na cesti

ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje

uvijek vozite s upaljenim svjetlima

nosite reflektirajući prsluk da bude vidljiviji ostalim sudionicima u prometu

ne precjenjujte svoje vozačke sposobnosti

ne vozite između kolona vozila

ne vozite tzv. „slalom“ vožnju

nemojte prevoziti djecu na mopedima i motociklima

koristite zaštitnu kacigu, odijelo i rukavice odgovarajuće veličine

ne uklanjajte zaštitnu blokadu brzine na mopedima – mopedi nisu predviđeni za velike brzine

Vozače drugih vozila MUP savjetuje:

ne oduzimajte prednost prolaska mopedima i motociklima

kod prestrojavanja pazite na „mrtvi kut“

vodite računa da motocikli brže ubrzavaju od ostalih vozila

motocikli se često čine daljima nego što zaista jesu

uvijek uključite pokazivače smjera prije skretanja

Ujedno, pozivamo vozače mopeda i motocikala da se odazovu akciji “Dani tehničke ispravnosti motocikala 2019”, koja se provodi u razdoblju od 23. do 27. travnja ove godine na cijelom teritoriju Republike Hrvatske u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila.

Akcija ima isključivo preventivno-sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju vozača motocikala i mopeda na ispravno i pravovremeno sagledavanje aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu tj. izbjegavanja prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila.

Akcija je u potpunosti dragovoljna i težište akcije je na pružanju savjetodavne pomoći glede uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na motociklima i mopedima te se nikakve represivne mjere neće primjenjivati.

Pregled vozila je besplatan za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se izvanredno pojave na pregledu sa zamolbom da im se njihov motocikl ili moped pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost. Besplatni pregled vozila u sklopu ove akcije ne zamjenjuje redovni tehnički pregled kojem podliježu vozila kojima se produljuje valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije te se u tim slučajevima tehnički pregled naplaćuje sukladno odluci o visini naknada.

U ovom razdoblju policija će tijekom redovnog obavljanja službenih zadaća upućivati vozače mopeda i motocikla na mogućnost besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehnički pregled vozila.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari