PRAZNIK ZA BLOGERE I INFORMATIČARE Ovog vikenda u Rijeci prvi WordCamp Hrvatska

U Rijeci se 5. i 6. rujna održava prvi WordCamp Hrvatska, specijalizirana konferencija posvećena WordPress platformi u Hrvatskoj, kojoj će prethoditi besplatne početničke i napredne radionice, u petak, 4. rujna.

Ova najvažnija hrvatska konferencija o WordPressu namijenjena je svima, od povremenih blogera koji koriste WordPress za objavu članaka na svom blogu, do onih koji se profesionalno bave web dizajnom, a žele raditi na najpopularnijem CMS-u koji koristi gotovo četvrtina svih svjetskih stranica.

WordCamp Hrvatska organizira se po prvi puta u Hrvatskoj, a u budućnosti se planira održavati jednom godišnje. Prvi WordCamp Hrvatska okupit će petnaest predavača iz osam zemalja: Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Bugarske, Nizozemske i Sjedinjenih Američkih Država. Rijeka je za domaćina odabrana između ostalih gradova sa željom da WordCamp ne bude centraliziran u Zagrebu, budući da je WordPress zajednica raširena po cijeloj Hrvatskoj.

U subotu, 5.rujna, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku bit će držano 12 predavanja te panel na temu rada s WordPressom. Na panelu će svoja iskustva podijeliti ljudi iz različitih dijelova Europe koji se profesionalno i vrlo uspješno bave WordPressom. Program počinje u 9 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a vrata HKD-a se otvaraju u 8 sati kada počinje registracija. Predviđeno je da službeni dio konferencije završi do 17.30 sati. U 20 sati počinje afterparty za sudionike konferencije.

Dan ranije, u petak, 4. rujna, na Odjelu za informatiku Sveučilišta u Rijeci (na Kampusu) održat će se besplatne radionice za sve građane, bez obzira jesu li kupili kartu za WordCamp ili ne. Radionica “WordPress za početnike” namijenjena je početnicima, “Razvoj WordPress tema od nule” srednje naprednim korisnicima, a radionica “Creating the perfect development environment” namijenjena je naprednim korisnicima i jedina će biti održana na engleskom jeziku. Obje napredne radionice su popunjene, a još ima mjesta za radionicu “WordPress za početnike”.

U nedjelju, 6. rujna, Gradska će vijećnica ugostiti sve one koji žele naučiti kako pomoći u razvoju WordPressa. Bit će riječi o dvije teme: lokalizaciji WordPressa, te kako doprinijeti razvoju samog osnovnog kôda WordPressa.

WordCamp Hrvatska je najvažniji godišnji događaj hrvatske WordPress zajednice, a ovogodišnji događaj je prvi korak u smjeru redovnog održavanja WordCampa u Hrvatskoj, koji se planira svake godine održavati u drugom gradu.

Željko Jurić, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke, rekao je kako je Grad Rijeka dao na raspolaganje prostornu i tehničku infrastrukturu potrebnu za održavanje WordCampa Croatia. Također, istaknuo je kako veza Grada Rijeke i WordPressa postoji već nekoliko godina, a nastavlja se i redizajnom glavnog gradskog portala rijeka.hr.
Više o WordCampu Hrvatska na web stranici konferencije.
(Iva Blažević/GR)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari