REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Predavanje i panel u Gradskoj knjižnici Rijeka: Online-komunikacija u doba pandemije

O koroni su stvarno svi imali svoje mišljenje, ali kako je doista izgledala pozadina naše komunikacije u medijima i na društvenim mrežama kroz kredibilnu znanstvenu analizu otkrila je skupina vrijednih znanstvenika o čijim rezultatima ćete moći slušati u Gradskoj knjižnici Rijeka.  

četvrtak 7. 10. u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka održat će se novi susret iz ciklusa Gradske knjižnice Rijeka “OK knjižnica, OK zajednica” s naslovom “Online-komunikacija u doba pandemije – rezultati istraživanja (društvenih) medija uz pomoć metoda obrade prirodnog jezika”. Gosti će biti izv. prof. dr. sc. Ana Meštrović, i dr. sc. Slobodan Beliga s Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci i izv. prof. dr. sc. Mihaela Matešić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, znanstvenici iza projekta koji financira Hrvatska zaklada za znanost “Višeslojni okvir za karakterizaciju širenja informacija putem društvenih medija tijekom krize COVID-19 (InfoCoV)“.

Rezervacije mjesta na susretu su obvezne i primaju se na mail prijave.programi@gkri.hr.

Riječ je o skupini znanstvenika koja se bavi primjenom algoritama iz područja umjetne inteligencije – AI-a, preciznije iz područja obrade prirodnog jezika – NLP (područje koje je snažno napredovalu kroz posljednjih 5 godina) za analizu online komunikacije vezane uz COVID-19.

NLP (natural language processing) tehnologije korištene su za analize tema poput: koliko se pričalo/pisalo o kojoj temi na Twitteru i na online portalima (topic modelling), kakvi su stavovi ljudi na Twitteru bili prema određenim temama na Twitteru  (negativni, neutralni, pozitivni) u kojim razdobljima pandemije je bilo najviše negativnih komentara (sentiment analysis), o kojim ljudima, lokacijama i događajima se najviše pričalo (Named Entity recognition, NER), koliko se “ritvatalo” na temu korone u usporedbi s “ritvitanjem” nekorona objava, a istražena je i infodemija u smislu pokazivanja kako je velika količina članaka u online news medijima bila o koroni i to u korelaciji s dnevnim brojem zaraženih.

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života – psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama… Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama. Podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” koji je dio obilježavanja 2021. kao Godine čitanja pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari