PREDJEDNIK GV-a O “NOĆNOJ SJEDNICI” Poropat: “Nevjerojatno je da postoje neki koji smatraju da treba onemogućiti raspravu”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U povodu medijskih istupa pojedinih gradskih vijećnika, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke obratio se medijima i javnosti priopćenjem

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

obzirom na medijske istupe pojedinih političkih aktera koji lažima i manipulacijama pokušavaju diskreditirati rad Gradskog vijeća Grada Rijeke i moj rad kao predsjednika Vijeća, smatram nužnim osvrnuti se na posljednju sjednicu Gradskog vijeća.

Prije svega, treba reći da je Gradsko vijeće predstavničko tijelo građana Rijeke i čine ga predstavnici različitih političkih opcija koji, logično, vrlo često nemaju jednaka razmišljanja, svjetonazore pa tako ni jednake stavove o gradskim projektima o kojima raspravlja Vijeće. Sve je to dio demokracije i nije razlog za vrijeđanja i omalovažavanja.

Sporna točka ovoga je puta planirano zaduženje Grada Rijeke i to kako bi se osigurao novac potreban za realizaciju EU projekta uređenja Palače šećerane u bivšem kompleksu Benčić i broda Galeb. Za pretvaranje ova dva zaštićena kulturna dobra u muzeje, Grad Rijeke je iz EU fondova dobio oko 69 milijuna kuna. No, kao što je poznato, EU gotovo nikada ne daje cjelokupan iznos za realizaciju nekog projekta već traži da i onaj koji realizira projekt sudjeluje sa svojim sredstvima. Upravo zato, kako bi osigurao novac za svoj udio u projektu, Grad Rijeka planira podići spomenuti kredit.

Isto tako, vjerujem da su svi vijećnici svjesni da odustajanjem od zaduženja kojim se osiguravaju sredstva za učešće Grada Rijeke u EU projektu, odustajemo i od već dobivenih 69 milijuna kuna.

Dalje, moram se osvrnuti i na trajanje sjednice i na navode dijela oporbenih vijećnika o tome da su vijećnici valjda tjerani da govore kako bi se zasjedanje oteglo u noć. No, pritom zaboravljaju kako je upravo na inicijativu vijećnika koji se danas protiv toga bune, Poslovnik Vijeća promijenjen tako da se institut replike može koristiti u nedogled. Kao predsjedniku Vijeća moj je posao osigurati poštivanje Poslovnika, pa makar to sjednice oteglo u novi dan. Osobno mi je nevjerojatno da s obzirom na demokratski doseg riječkog Gradskog vijeća ipak postoje i oni smatraju da sam trebao onemogućiti raspravu onima koji su imali poslovničko pravo raspravljati.

Isto tako, ovo nije ni prva, vjerojatno ni zadnja sjednica koja će se nastaviti u novom terminu i to prema odluci većine vijećnika. Dakle, sjednica će se nastaviti, a svi će vijećnici dobiti priliku da glasanjem pokažu svoj stav.

I za kraj koristim priliku da se osobno svrstam među one koji odluku oko projekta Galeb gledaju iz aktualnog trenutka u kojem se nalazimo – svi smo svjedoci da je projekt već u realizaciji, sredstva su već utrošena i smatram da je jedino logično dovršiti projekt, a ne vraćati europski novac i osiguravati isključivo proračunska sredstva za realizaciju ovog projekta”, poručiju predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari