ODABRAO DJEČJI ŽIRI!

Predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka osvojila nagradu Zlatna žirafa na festivalu u Mariboru!

Na festivalu 31. Poletni lutkovni pristan u Mariboru lutkarska predstava “Sretna kućica”, autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz i redateljice Morane Dolenc, osvojila je nagradu Zlatna žirafa, za najbolju predstavu po izboru dječjeg žirija

Međunarodni lutkarski festival 31. Poletni lutkovni pristan u Mariboru, Slovenija, održavao se od 1. do 31. kolovoza. U organizaciji Lutkovnog gledališča Maribor, ovogodišnje je izdanje prvenstveno bilo namijenjeno slovenskim lutkarima, a pridružili su im se i gosti iz Austrije, Hrvatske i Srbije. Festival je tako ponudio čak 17 raznolikih predstava, namijenjenih svim generacijama, a fokus je bio na najmlađim gledateljima.

Na festivalu je nastupilo i Gradsko kazalište lutaka Rijeka s predstavom „Sretna kućica“, inspiriranom istinitom pričom o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru.

Na završetku Festivala dodijeljena je Zlatna žirafa, nagrada festivala za najbolju predstavu po izboru dječjeg žirija, koji je odlučio kako je to upravo „Sretna kućica“ Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Također, dječji je žiri sve zvjezdice dodijelio još jednoj predstavi – „Zavrti tigra!“ Pripovednog gledališča gdč. Bazilike, Ljubljana.

Predstava za najmlađe “Sretna kućica” djeci približava svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava “sretna kućica”, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas. Predstava je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Autorice predstave su Ivana Đula i Milica Sinkauz (prema istoimenoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas), redateljica je Morana Dolenc, dramaturginja Ivana Đula, scenografkinja i kreatorica lutaka Luči Vidanović, skladatelj Sandi Bratonja i oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić. Predstavu izvodi prepoznatljivo lutkarsko lice Zlatko Vicić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari