PRVI DRON TIM U JVP U HRVATSKOJ

Predstavljamo riječke start-upove (10): D_DRONING – u Rijeci nastaje prvi nacionalni centar za dronove i osposobljavanje pilota dronova

Demir Ferhatović u izgradnji svojeg projekta – D_DRONING Centra za razvoj dronova i edukaciju, surađuje s Igorom Tešijom, pilotom zrakoplova i instruktorom za upravljanje dronovima

D_DRONING, projekt koji se razvija u okviru 11. generacije korisnika Startup inkubatora Rijeka,  nastao je spontano.

“Imali smo prilike sudjelovati na konferencijama u Amsterdamu i Briselu gdje smo razmijenili iskustva sa vodećim ljudima iz dron industrije. Centar za razvoj dronova i edukaciju bit će prvi nacionalni centar za osposobljavanje pilota dronova licenciran po standardima EU. Nudit ćemo osposobljavanja za pilote početnike, napredni tečaj i specijalizirani tečaj za vatrogasce sa simuliranim realnim scenarijima. Nakon završenog osposobljavanja naši piloti će imati diplomu koja će vrijediti u cijeloj EU”, objašnjava Ferhatović.

Osim edukacije koja je temelj kvalitetnog razvoja tehnologije, Centar će nuditi i komercijalne usluge poput snimanja iz zraka i mapiranja područja, kao i neke do sada neviđene usluge za turiste i građane.

“Želimo stvoriti dijalog između korisnika dronova i opće populacije. Svjesni smo da svaka nova tehnologija zahtijeva određeno vrijeme prilagodbe kako bi se usvojila pravila ponašanja i kako bi tehnologija bila prihvaćena na način da se iskoristi njen maksimalni potencijal. Upravo smo mi ti koji će dijeliti svoje znanje i know-how sa svima koji žele integrirati dronove u svoje poslovanje, kako bi ubrzali ili olakšali radne i/ili proizvodne procese.”

D_DRONING  je trenutno u posljednjoj fazi pilot-projekta, nakon koje će se osposobiti prvi dron tim u javnoj vatrogasnoj postrojbi u Hrvatskoj. Krajem mjeseca planira se organizacija drugog Boot Camp-a u Šapjanama, uz podršku Vatrogasne zajednice PGŽ. Pored toga, tim je u pregovorima s bankama oko poduzetničkog investicijskog kredita, kojim će se osigurati svi potrebni uvjeti za operativnu sposobnost Centra te plasiranje usluge edukacija pilota dronova svim vatrogasnim postrojbama u Hrvatskoj.

O Startup Inkubatoru Rijeka

Demir ističe da je prijenos (jako puno) znanja najbitnija prednost  Inkubatora koja je izravno utjecala na razvoj njegove inicijalne ideje. Ta saznanja, naročito u području istraživanja tržišta, povezivanja i pronalaženja partnera, profesionalne komunikacije i osmišljavanja poslovnog modela, pružila su podlogu u definiranju kvalitetnog projekta, zanimljivog eventualnim investitorima ili spremnog za sufinanciranje putem EU fondova.

“Gotovo svaki od mentora iz mentorske mreže Startup Inkubatora je na svoj način pomogao u razvoju naše ideje, što kroz predavanja koja su nam održavali, što kroz individualne konzultacije. Radni tim Startup Inkubatora bio nam je raspolaganju svakodnevno i u bilo koje doba, čak i vikendom. Smatramo da je upravo ovakav način podrške puno vrjedniji čak i od eventualne novčane nagrade. Svi ti savjeti i kontakti koji nam pomažu u realizaciji projekta višestruko su bitniji od novca. Novac te ne čini pametnijim u odnosu na jučer, za razliku od edukacija i stručnih konzultacija vodećih poduzetnika i inovatora iz mentorske mreže”, zaključuje Ferhatović.

Projekt Startup Inkubatora Rijeka namijenjen je osobama koje samostalno ili unutar tima žele razviti svoju poduzetničku ideju, a integralni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari