INOVACIJA U BRODOGRADNJI

Predstavljamo riječke start-upove (3): VSub – riječki gliser koji postaje podmornica!

Foto: Aleksandar Tomulić

Najveći tim 11. generacije Startup Inkubatora Rijeka broji čak 11 članova

Kriju se iza imena VSub, a njihov se projekt zasniva na ideji  tendera/glisera koji ima sposobnost zaronjavanja. Konkretno, radi se o gliseru s električnim pogonom duljine 4 metra, koji bi zamijenio tender (pomoćno plovilo) na jahtama te ujedno pružio karakteristike podmornice.

Ideja se rodila iz želje za ostvarenjem nečeg značajnog u brodogradnji, a uslijedila je nakon projektiranja i izrade vlastitog micro čamca.

Začetnici ove ideje su dvojica mladih i perspektivnih inženjera brodogradnje Darin Majnarić i Mihovil Tomašić. Prilikom razrade projekta okupili su oko sebe dodatan tim ljudi, tako da zajedno s njima ideju trenutno razvijaju i dvije studentice ekonomije, Vedrana Rogoznica i Nikolina Badurina Dudić, studenti strojarstva Albert Sparožić i Ivor Majnarić, inženjeri strojarstva Marin Pejić i Branko Šumonja, student elektrotehnike Darko Palaić te dizajneri ea Sevšek i Petar Hajdinjak.

Prema riječima Darina Majnarića i Mihovila Tomašića, nakon ideje, pa zatim i projektiranja i izrade vlastitog micro čamca, porasli su i apetiti za projektiranje jednog puno ozbiljnijeg projekta i objašnjavaju zašto baš projekt VSub.

“Inspiracija je krenula prilikom proučavanja civilnih podmornica, te se ispostavilo da zahtijevaju mnoštvo popratnih sustava na matičnom brodu i zahtijevaju dodatan prostor. Između ostalog, to je doživljaj koji je većinom rezerviran za vlasnike i goste većih jahti (+75m) i znanstvenike/istraživače. Krenuli smo razmišljati da li je taj cijeli sustav moguće pojednostaviti i približiti ostalim ljudima. Budući da smo uvidjeli kako ima prostora za pojednostavljenje, pokrenuli smo projekt”, objašnjavaju Majnarić i Tomašić.

Foto: Aleksandar Tomulić

VSub tim trenutno radi na dokumentaciji prototipa kojom se dokazuje sposobnost glisiranja i ronjenja, dok je za fizički dio u planu kupnja rabljenog trupa glisera.

Međutim, za potpuno komplementiranje prototipa potrebna su značajna financijska ulaganja te će njegovo dovršavanje ovisiti o potencijalnim investitorima.

Pitali smo stoga Darina i Mihovila, ima li na vidiku i kakve financijske alternative. “Kontakte s potencijalnim investitorima još nismo imali iz razloga što smo htjeli dovesti dokumentaciju projekta do zacrtane faze gotovosti, odnosno dokazati da je ovo što obećavamo moguće. Aktivno razmišljamo o načinu financiranja projekta, a s obzirom na visinu potrebnog iznosa većina će potrebnih sredstava doći od investitora, dok bi se ostala sredstva osigurala putem EU fondova i komercijalnih projekata.”

Nakon Startup inkubatora, tim VSub će nastaviti rad na projektu jednakim intenzitetom. Idući korak je daljnji razvoj dokumentacije za prototip, a plan je i sudjelovati na pitch natjecanjima i drugim ciljanim eventima gdje bi prezentirali svoju ideju zainteresiranoj javnosti te na taj način ostvarili kontakte s investitorima. Boravak u inkubatoru obilježila je, između ostalog, značajna suradnja s mentorima.

“Startup inkubator nam je poslužio kao odskočna daska u razvoju samog projekta. Pomoć mentora od samog početka je iznimno pozitivno utjecala na projekt usmjerivši nas kao voditelje da ne lutamo, nego da od rane faze krenemo u pravom smjeru s razvojem projekta i pripadajućeg poslovnog i financijskog plana. Također, zahvaljujući samom inkubatoru naš projektni tim se iznimno brzo proširio mladim i ambicioznim ljudima koji su prepoznali potencijal projekta i njegov značaj”, zaključili su ovi mladi inženjeri brodogradnje.

Inače, valja istaknuti kako je projekt Startup Inkubatora Rijeka koji je namijenjen osobama koje samostalno ili unutar tima žele razviti svoju poduzetničku ideju, integralni dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari