ANDREA VITORI I ROBERT SUBIĆ

Predstavljamo riječke startu-upove (7): Game.Ri – ljubav prema gamingu pretvorili u projekt centra za ljubitelje video igara

Foto: Aleksandar Tomulić

Andrea Vitori i Robert Subić još su kao djeca posjećivali igraonice gdje su za par kuna mogli igrati video igrice na sat ili dva, a ponekad i cijeli dan, ako su financije dopuštale

Iz tih navika rodila se ljubav prema video igricama. Takve su video igraonice pomalo odlazile u povijest, najviše iz razloga što se njihov poslovni model nikada nije promijenio, a vremenom su svi gameri nabavili osobna računala i konzole, pa usluge igraonice više nisu bile potrebne.

Danas, s druge strane, imamo veliku ponudu igara i svi gaming developeri natječu se tko će izbaciti bolju, napredniju video igricu što zahtjeva sve jača računala. Upravo iz tog razloga, igrači videoigara ne stignu pratiti tehnološke zahtjeve, odnosno nemaju dovoljnu platežnu moć da svake dvije godine kupuju novo računalo.

“Tu nastupa naš Game.Ri centar kao svojevrsna evolucijska stepenica starih video igraonica gdje će korisnici na vrhunskoj opremi moći igrati najnovije igrice, ali i one stare na računalima i konzolama. No Game.Ri je više od puke igraonice – to je prostor koji, osim vrhunske opreme i mjesta gdje se skupljaju istomišljenici, nudi turnire i edukaciju”, objašnjavaju Andrea i Robert i ilustriraju svoj poslovni plan kroz paralelu.

“Zamislite to na ovaj način: vaše dijete voli igrati nogomet, igra ga s prijateljima u vrtu, pred kućom. Kao roditelj prepoznat ćete njegovu strast prema tom sportu i upisat ćete ga u lokalni nogometni klub kako bi tamo naučio kako pravilno igrati, kako ne raditi pogreške i da se u konačnici druži s drugim ljubiteljima nogometa. S vremenom, trener prepoznaje potencijal vašeg djeteta te mu se pruža mogućnost da uđe u prvi tim, s njima više trenira, odlazi na turnire, a možda i izgradi karijeru u nogometu. Zvuči zanimljivo, zar ne? Isto to nudimo i mi u prostorijama našeg centra, samo za videoigre! Edukaciju, treninge, druženje sa istomišljenicima, turnire i u konačnici – prvu stepenicu prema karijeri u eSportu”.

Foto: Danilo Pavletić

Tim Game.Ri trenutno razvija kampanju namjenjenu upravo roditeljima gdje će pokazati prednosti igranja videoigara. Time će, nadaju se, stati na kraj mitovima da je gaming ‘buljenje u ekran koje uništava oči i zaglupljuje’. Game.Ri je, dakle, centar gaminga i eSporta u Rijeci, koji će po otvaranju nuditi vrhunsko gaming iskustvo na vrhunskoj opremi. Bit će to mjesto na kojem će se igrači videoigara svih uzrasta moći okupiti, igrati videoigre, educirati se o igranju istih te odlaziti na turnire. Ukoliko igrač pokaže potencijal, predviđen je čitav niz usluga sa svrhom ulaganja u razvoj takvih igrača kako bi ostvarili karijeru u eSportu.

Game.Ri, gaming i eSport centar trenutno je u fazi traženja adekvatnog poslovnog prostora i investitora. Postavljen je poslovni plan, razvijen poslovni model, u izradi su svi vizuali, web stranica i opći uvjeti poslovanja. Iza Andree i Roberta već je dugi put, od projektne ideje preko istraživanja tržišta pa sve do ovog stadija kada su uvjereni i sigurni da njihova ideja može zaživjeti, rasti i postaviti Rijeku na eSport scenu.

Game.Ri će nakon otvaranja biti centar eSporta u Rijeci, s naglaskom na turnire i edukaciju gaming entuzijasta, mjesto gdje će se istomišljenici okupljati, isprobavati nove igre, prisjetiti se starih igara i imati priliku pretvoriti svoj hobi u nešto više.

eSport svakim danom raste i premda u Hrvatskoj ljudi toga još nisu svjesni, igranje videoigara odavna nije samo gubljenje vremena za ekranom. To je posao, sport i cijela industrija zabave.

Foto: Danilo Pavletić

“Upravo to želimo ponuditi našim korisnicima, da kroz edukaciju, turnire i druženje naprave korak naprijed prema eSport karijeri. Ili se jednostavno dobro zabave s nama!” poruka je Game.Ri tima.

Iskustvo u Inkubatoru, kako kažu, u potpunosti im je promijenilo život i otvorilo vidike. Ne samo da su stekli nova znanja, već su cijelo vrijeme bili stimulirani da saznaju još više. Sve je rezultiralo i time da su i izvan Inkubatora posjetili na desetke radionica i stekli nova znanja, pa i certifikate.

“Izuzetno smo zahvalni svakom mentoru koji nam je dao savjete. To su sve redom stručnjaci koji dobrovoljno izdvajaju svoje vrijeme da odgovore na naša pitanja, ma koliko banalna bila. Pomogli su nam, ne samo da izgradimo svoju ideju, već da narastemo kao osobe i drugačije gledamo na svijet.” Najveći lajk, kako ističu, ide Emiliji Vodička i Mirni Ružić, koordinatoricama aktivnosti Inkubatora koje su ih kroz osam inkubacijskih mjeseci bodrile da idu dalje, da ne odustaju i pružale im stalnu podršku u bilo koje doba dana i tjedna. Takav support, napominju Andrea i Robert, malo gdje možeš dobiti.

“Cijelo ovo iskustvo je u potpunosti drugačije od onog što smo očekivali! U potpunosti! I drago nam je što smo dio Startup Inkubatora, gdje smo upoznali predivne ljude, velike inovatore i stručnjake za koje se nadam da će i nakon završetka inkubatora ostati s nama u kontaktu.”

Tim Game.Ri još je po nečemu specifičan. Andrea i Robert su timski kolege, ali i u vezi dugoj 12 godina. Zajedno su završili pravni fakultet, i unatoč godinama zajedništva i suživota, u potpunosti su različiti: Robert je spontan, logičan i kompetitivan, a Andrea kreativna i organizirana. Ono što im je zajedničko jest upravo – gaming.

Iako su ih svi upozoravali da se ‘poslovno i privatno ne miješa’, oni i u startup projektu funkcioniraju kao tim.

Ženski dio tima, Andrea Vitori, pojašnjava: “Moja organiziranost tjera nas da radimo i pratimo predavanja, radionice i ostale aktivnosti, dok Robertova logičnost zaustavlja sve moje sulude ideje. S druge strane, u privatnom životu se ništa nije promijenilo. I dalje igramo videoigre, pratimo zbivanja u gaming svijetu, ja o svemu pišem na Facebook-u, on si podiže rank na kompetitivnim videoigrama. I dalje se svađamo tko će oprati suđe.”

Projekt Startup Inkubatora Rijeka namijenjen je osobama koje samostalno ili unutar tima žele razviti svoju poduzetničku ideju, a integralni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari