HALIMINO PUTOVANJE

Predstavljen najveći projekt plesne škole u OŠ Vežica

Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica u Rijeci, u Art-kinu predstavila je  11.veljače 2023.  svjetsku premijeru plesno-filmske bajke Halimino putovanje.

Halimino putovanje, najveći i najkompleksniji projekt plesne škole, snimljen je sa 110 mladih plesača i 6 odraslih tijekom pandemije 2021. godine. Ovaj projekt je pokrenula potreba za interkulturnim obrazovanjem djece u smjeru razumijevanja i tolerancije prema migrantima u danas aktualnoj situaciji, ali i podizanje svijesti o važnosti njegovanja općeljudskih vrijednosti i  međuljudskih odnosa. Originalna partitura Zorana Majstorovića odražava značajke tradicionalne glazbe i instrumenta suvremenog migrantskog puta, puta od Mezopotamije do sjeverne Europe. Bajka je posvećena djeci izbjeglicama. Posvećena je snazi i nadi.

Radnja: Halima želi stići u Zemlju kiše, kako bi vratila kišne oblake u svoju zemlju. U Zemlju sunca, gdje vlada nemilosrdna suša i gdje ljudi više nisu sretni. Kako bi stigla u Zemlju kiše, Halima mora proći mnoge zemlje, gdje upoznaje mnogo novih prijatelja koji joj pomažu na putu, putu prema boljem.

Koreografija: Kate Foley, Jelena Lečić, Sanja Josipović, Alena Medić, Ivana Kalc, Svetlana Andrejčuk, Cristina Lukanec, Igor Čupković
Redateljica: Kate Foley
Asistentica redateljice: Jelena Lečić
Originalna glazba: Zoran Majstorović
Scenarij: Kate Foley i Jelena Lečić, u suradnji s koreografima
Vizualni efekti, montaža videa i direktor fotografije: Damjan Šporčić
Kostimografija: Loretta Begonja, u suradnji s koreografima
Kostimografija, Halima i Čudovišta: Tajči Čekada
Kamera: Damjan Šporčić i Goran Pleić
Direktor rasvjete, električar i tehnička podrška: David Dubrović
Fotografija 360°: Luka Bogdan, Marko Mrvoš, Damjan Šporčić

Ova plesna bajka temeljena je na priči “The Journey of Halima”, Mermix, Unit of the Therapy Center for Dependent Individuals, Thessaloniki, 2016.
Autori priče su Nikos Kalaitzidis, Michalis Darnakis, Maria Laftsidou i Andreas Mavridis.

Snimljeno u Exportdrvu u proljeće 2021. godine, ljubaznošću Odjela za kulturu Grada Rijeke, uz posebnu zahvalu Centru za inovativne medije u produkciji OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, ravnateljice Violeta Nikolić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari