EVO KOJI JE CILJ

Predstavljena edukativna platforma “Pobudimo jednakost – škole za budućnost bez rodnih stereotipa”

U sklopu projekta “Jednakost IN Stereotipi OUT – Nastavnici za buduće generacije“ na Veleučilištu PAR u Rijeci održano je regionalno predstavljanje edukativne platforme “Pobudimo jednakost” i panel rasprava “Tko će im reći? – Škole za budućnost bez rodnih stereotipa”.

Cilj ovog edukacijskog programa je pomoći obrazovnim djelatnicima i djelatnicama prepoznati i otkloniti stereotipe kako bi djevojčice i dječaci birali svoje buduće profesije sukladno osobnim talentima, sposobnostima i željama. Poseban je cilj potaknuti više djevojčica da odaberu STEM obrazovanje i karijeru, te ih usmjeriti razmišljanju o poslovima budućnosti.

Prisutne je uvodno pozdravio župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina istaknuvši posvećenost županije tom važnom pitanju: “Kad govorimo o rodnoj ravnopravnosti, naša je županija primjer dobre prakse. Stereotipi su, nažalost još uvijek prisutni, ali mi dosta radimo na tome da ih iskorijenimo. Prvi smo uveli predmet Škola i zajednica u srednje škole.” Dodao je kako je dobro da je sve više žena u STEM području u kojem je i najmanje nezaposlenih.

Predstavljene su i aktivnosti EU sufinanciranog projekta “Pobudimo jednakost” čiju provedbu koordinira udruga MODE1. Aktivnostima projekta se radi na smanjenju rodnih stereotipa u suradnji s nastavnicima. Razvijena je edukacija i popratna digitalna platforma na kojoj se može naći niz situacija u kojima se pojavljuju i nesvjesno podržavaju rodni stereotipi koji su prisutni u našoj svakodnevici. Platforma služi nastavnicima kao podloga za lakše prepoznavanje i suzbijanje rodno stereotipnih komentara, razgovora, situacija koje doprinose kasnijoj rodnoj segregaciji u zanimanjima. “Cilj je doprinijeti promjeni očekivanja dječaka i djevojčica o njihovim budućim zanimanjima jer su škole pravo mjesto za profesionalno usmjeravanje sukladno prepoznatim talenatima, a ne kulturalnim i društvenim očekivanjima.”- istaknula je mr.sc. Diana Kobas Dešković, predsjednica MODE 1 prezentirajući edukativnu platformu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari