U GRADSKOJ VIJEĆNICI

Galerija | Predstavljena knjiga „Povijest europskog ujedinjenja“ autora Damira Grubiše

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je promocija knjige „Povijest europskog ujedinjenja“ hrvatskog politologa i diplomata Damira Grubiše.

U knjizi „Povijest europskog ujedinjenja“ autor na temelju opsežne svjetske literature i relevantne povijesne dokumentacije rekonstruira povijest političke misli o europskom ujedinjenju – od antičkog mita o Europi, preko poistovjećivanja Europe kao kršćanske civitas terrenae, idejnih i izvedbenih planova o organizaciji ujedinjene Europe u doba renesanse, novovjekovnog racionalizma, njemačke klasične filozofije, socijalističkog utopizma sve do prvih koraka europske integracije nakon Drugog svjetskog rata. Njegova političko-povijesna naracija završava trenutkom kada je Europska unija doživjela svoju dosad najveću ekspanziju – primanjem Hrvatske u članstvo 2013. godine.

O knjizi su uz autora govorili Marko Medved i Damir Agičić, a uvodno je nazočnima obratila i zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan.

„Kako je ovdje riječ o knjizi koje će nas povesti na putovanje kroz povijest i dublje razumijevanje temelja na kojima počiva europski identitet te pokazati kako je Europa kontinent bogate povijesti, kulture i raznolikosti, ja bih se samo nadovezala te rekla kako je naša Rijeka, od davnina, Europa u malom, grad iznimne dinamike i bogate i turbulentne povijesti, otvorenih pogleda i tolerancije prema bogatstvu i različitosti rasa, nacija, religija i kultura. Ne smijemo zaboraviti, kako je Rijeka grad, utemeljen na vrijednostima moderne Europe, na temeljima slobode, na temeljima na kojima počiva Europska unija. Danas, svjedočimo različitim pokušajima uzdrmavanja tih vrijednosti, no uvjerena sam, kako ćemo se svi zajedno potruditi, svatko u svom području, gradu ili zemlji, da takve pokušaje, spriječimo u nastanku. Za Rijeku to, odgovorno mogu tvrditi“, rekla je Krpan.

Damir Grubiša, hrvatski je politolog i diplomat, donedavno redoviti profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je uveo europske studije u redovni kurikulum politologije i osnovao Centar za europske studije, a danas pridruženi profesor na Američkom sveučilištu u Rimu. Bio je, između ostalog, direktor Kulturno-informativnog centra SFRJ u New Yorku i hrvatski veleposlanik u Italiji, Malti i pri Organizaciji za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari