NJIHOVA VIZIJA RIJEKE

Predstavljena lokalna grupa Možemo! Rijeka; Dobit ćemo još jednog kandidata za gradonačelnika?!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na pitanje imaju li kandidata za gradonačelnika Rijeke i s kim namjeravaju koalirati na lokalnim izborima, Tomašević je rekao da će o tome odlučiti lokalna grupa sa svojim koalicijskim partnerima, ali da se za sad ne može konkretnije govoriti o tome.

I Rijeka ima lokalnu grupu političke platforme Možemo! te poručuju: Rijeka može biti otvoren, zelen, transparentan, aktivan, pravedan i otporan grad!

Lokalnu grupu Možemo! Rijeka i okvire njenog političkog programa u subotu su na konferenciji za medije u parku Nikole Hosta predstavili koordinator lokalne grupe Nebojša Zelič te predstavnici inicijativnog odbora Možemo! Rijeka Zoran Grozdanov i Jelena Androić. Dolaskom su ju podržali saborska zastupnica i koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić te saborski zastupnik Tomislav Tomašević.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nebojša Zelič predstavio je članice i članove lokalne grupe Možemo! Rijeka kao “prije svega, građane i građanke ovog grada.

“Mi smo vrlo raznolika skupina radnika i radnica, aktivista i aktivistkinja, stručnjaka i stručnjakinja od kojih su mnogi svoje živote i karijere posvetili radu za opće dobro. Okupili smo se kako bismo poručili da politika ne smije biti nešto čime se bave drugi. Za nas politika predstavlja okupljanje oko zajedničkih ciljeva i rad za dobrobit zajednice. Ako je tako razumijemo, onda je politika poziv na angažman i put kojim ovaj grad može postati boljim mjestom za život. Mi u to iskreno vjerujemo.

No okupili smo se i zato što smo nezadovoljni načinom na koji se Rijekom upravlja i alternativama koje se nude. Nažalost, mi smo i predstavnici generacije koju su obilježili ekonomska nesigurnost, loše institucije, politička korupcija, odlasci naših prijatelja u Njemačku, Irsku… Migracije koje su stvorile Rijeku sada su okrenute u drugom smjeru: mnogi, pogotovo mladi, odlaze iz Rijeke.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Rijeka ima brojne probleme. Nestala je industrija koja je nekad bila njena osovina pa se grad suočava s brojnim problemima karakterističnima za post-industrijske gradove, prije svega vezanima uz stvaranje novih radnih mjesta. Rijeka ima sve lošije i sve skuplje javne usluge – od javnog prijevoza do grijanja. Postaje grad koji se smanjuje, ne samo u administrativnom već i u demografskom smislu, u kojem život postaje sve skuplji i u kojem se mogućnosti sužavaju.

Zbog svih tih i mnogih drugih razloga, Rijeka treba promjenu. Naša vizija Rijeke počinje od zelenog plana za grad. Rijeka drugim gradovima može postati uzor u kvalitetnom gospodarenju otpadom, u prelasku na čistu energiju i u organizaciji kvalitetnih, zelenih javnih usluga.

Želimo grad koji brine o svojim sugrađanima, koji uključuje i osnažuje. Koji je spreman pokretati drugačije ekonomske modele, npr. poticati kooperative ili društveno poduzetništvo. Nemamo namjeru zamišljati megaprojekte već biti fokusirani na politike koje direktno utječu na kvalitetu svakodnevnog života građanki i građana Rijeke. To uključuje i reformu mjesne samouprave kao osnovne škole demokracije i prve razine političkog djelovanja.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Naša je ideja grada ona u kojoj se za svaku gradsku politiku postavlja pitanje poboljšava li kvalitetu života građana i ispunjava li cilj postojanja grada, a to je dobar život njegovih građanki i građana”, kazao je Zelič.

Na pitanje imaju li kandidata za gradonačelnika Rijeke i s kim namjeravaju koalirati na lokalnim izborima, Tomašević je rekao da će o tome odlučiti lokalna grupa sa svojim koalicijskim partnerima, ali da se za sad ne može konkretnije govoriti o tome.

“Budućnost grada vidimo u poticanju i razvoju kvalitetnih radnih mjesta koja će zadržati ljude i privući nove stanovnike. Za to je potrebna zelena reindustrijalizacija i razvoj različitih gospodarskih sektora, a ne pasivno oslanjanje na turizam i postojeći status quo.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Važnu ulogu može odigrati i činjenica da je Rijeka sveučilišni grad, sa značajnim postotkom studenata u odnosu na broj stanovnika, koji može bolje iskoristiti znanja i inovacije. Želimo još snažnije poticati suradnju znanosti i grada korištenjem i tehničkih i društvenih inovacija koje jasno poboljšavaju kvalitetu života građana. Zalagat ćemo se i za snažniju ulogu civilnoga društva, generatora brojnih politika i inicijativa koje su Rijeku učinile društveno i politički uključivim i socijalno osjetljivim gradom. Odlučni smo u tome da na tragu inovacija iz akademskog, civilnog i poslovnog sektora potičemo društveno poduzetništvo koje je odgovorno prema zajednici”, naglasio je Zoran Grozdanov.

“Rijeka se u hrvatskim okvirima često ističe kao primjer otvorenog grada, kao ‘luka različitosti’. Ponosni smo na činjenicu da je i na nacionalnoj razini prepoznata kao grad koji sustavno ulaže u socijalne politike, ali i tu je mnogo prostora za unaprjeđenje. Otvorenost nije zadatost, na njoj se kontinuirano radi.

U posljednje vrijeme i u Rijeci je sve glasniji govor mržnje, sve je glasniji šovinistički nacionalizam koji licemjernim pozivanjem na zajedništvo vodi prema Rijeci kao maloj, zatvorenoj sredini punoj raznih fobija. Moramo se suprotstaviti tome i boriti za otvorenu Rijeku, u koju ljudi žele doći živjeti upravo zato što je drugačija.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Rijeka mora biti grad siguran za svakog pojedinca i pojedinku, bez obzira na identitete koje nose. Grad jednakih prilika za muškarce i žene, s nultom tolerancijom na seksualno i rodno uvjetovano nasilje! Naš cilj je zadržati sve ono pozitivno što Rijeka ima – ne želimo iz korijena mijenjati grad. Želimo zadržati pozitivne karakteristike i na njihovim temeljima graditi novu viziju grada koji brine, osnažuje i uključuje. Koji pruža iste mogućnosti u djetinjstvu, smislene izbore u mladosti, stabilnost u zreloj dobi i dostojanstvo u starosti”, naglasila je Jelena Androić.

„U narednom desetljeću svi naši gradovi, pa i Rijeka, moraju proći zelenu transformaciju. Gradovi su ti koji do 2030. godinu moraju osigurati veću kvalitetu života i veću ekonomsku jednakost. Gradska uprava s partnerima mora definirati što je u Rijeci moguće provesti u smislu zelene reindustrijalizacije, kako bi se stvorili uvjeti za otvaranje kvalitetnih radnih mjesta”, kazala je Sandra Benčić.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

„Pozivamo sve ljude koji su nezadovoljni politikom u ovom gradu da nam se priključe. Što je politika bliže građanima to je kvalitetnija – jedino tako politika može zaista rješavati svakodnevne probleme građana. Rijeka ne smije biti grad u kojem postoje komunalni problemi, u kojem nema dovoljno javnih stanova za najam, u kojem javni prijevoz i druga javna poduzeća ne pružaju kvalitetnu i efikasnu uslugu. Rijeka može bolje od ovoga! Pozivamo sve, a pogotovo mlade, da zajedno s nama stvore zeleniji, pravedniji, otvoreniji, dinamičniji grad koji poštuje svoju prošlost ali je okrenut budućnosti”, zaključio je Tomislav Tomašević.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Možemo! Rijeka na kraju poručuju:

“Da bismo ostvarili ove ciljeve i imali Rijeku koja je prosperitetna, zelena, otvorena i okrenuta budućnosti, mi, njeni stanovnici moramo se angažirati, biti dio promjena koje u gradu želimo. Jedna osoba ne može spasiti ovaj grad. Jedino zajedno možemo ga učiniti boljim. Stoga danas, na ovome mjestu, građanima i građankama Rijeke nudimo partnerstvo. Ovog proljeća svi zajedno možemo početi mijenjati ovaj grad i ovo društvo: zgradu po zgradu, ulicu po ulicu, kvart po kvart.

Pozivamo sve koji su zainteresirani raditi zajedno s nama na viziji otvorene, zelene, transparentne, aktivne, pravedne i otporne Rijeke da nam se pridruže na mozemorijeka.hr i da nas prate u narednim tjednima i mjesecima.”, napisali su iz Možemo! Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari