TRODNEVNI POSJET

Predstavnici Grada Niša u trodnevnom posjetu Rijeci, zanima ih ustroj i funkcioniranje lokalne samouprave

U sklopu studijskog posjeta hrvatskim gradovima, predstavnici Grada Niša nalaze se u trodnevnom studijskom posjetu Rijeci.

Studijski posjet Hrvatskoj organizira Udruga gradova u Republici Hrvatskoj u sklopu programa Svjetske banke “Green, Livable, Resilient Cities” (GLRC), a s ciljem razmjene znanja i iskustava sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave u Rijeci, Zagrebu i Karlovcu.

Cilj studijskog posjeta je upoznavanje s ustrojem lokalne samouprave, odrednicama strateškog i prostornog planiranja te integriranju strateških i prostornih planova u Hrvatskoj. Gradovi domaćini predstavljaju proces planiranja i realizacije strateških, zelenih i klimatskih investicija, brownfield projekte, uključujući lokalna lučka područja te infrastrukturu za riječki, željeznički, kopneni i morski promet.

U Gradu Rijeci članove studijskog posjeta pozdravio je riječki gradonačelnik Marko Filipović, koji je zajedno sa savjetnicom za razvoj i gospodarstvo Natašom Zrilić predstavio gradski sustav. Također, predstavnici Grada Rijeke upoznali su sudionike studijskog putovanja s provedbom strateškog, prostornog i urbanističkog planiranja te načina uključivanja javnosti. Također, imali su prilike više saznati o planiranju gospodarskog razvoja, zelene infrastrukture i ublažavanje klimatskih promjena.

Obilaskom Bazena Kantrida gosti će se danas upoznati sa značajnom javnom investicijom u sportske objekte, dok će se posjetom Hilton Costabella Beach Resortom & Spa saznati više o velikom privatnom ulaganju u turističkom sektoru na području Rijeke.

Tijekom sutrašnjeg dana predstavnici Grada Niša imat će prilike više saznati o urbanim i prometnim učincima rekonstrukcije Kompleksa Žabica te Rijeka Gateway projektu u sklopu kojeg je sagrađena Zagrebačka obala a upravo se gradi prometnica D-403. Također, obići će brod Galeb u Brodogradilištu Kraljevica i upoznati se s njegovom prenamjenom u brod-muzej, kao i druge poduzetničke projekte financirane EU sredstvima – Proizvodni park Torpedo koji je već uređen, Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju – Energana koji se trenutno gradi, kao i veliki projekt multisektorske suradnje i digitalne transformacije „Centar kompetencija za pametne gradove – Smart Ri.

Posljednjeg dana studijskog posjeta Rijeci gosti će posjetiti art kvart Benčić, koji je uređen uz pomoć EU sredstvima. Dok je Palača Šećerane, zajedno s brodom Galeb, sufinancirana sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Dječja kuća i Gradska knjižnica Rijeka, koja je trenutno u izgradnji, projekt su koji je dobio potporu EU kroz Urbanu aglomeraciju Rijeka i mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam).

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja
Views Views