PREFERENCIJALNO GLASANJE: Tko si, i što znaš – važnije nego kojoj stranci pripadaš!

HNS je u hitnu proceduru uputio prijedlog promjene izbornog zakona kako bi se moglo preferencijalno glasovanje uvesti već na idućim lokalnim izborima, budući da svaka promjena izbornog zakonodavstva treba biti usvojena barem godinu dana prije prvih izbora na koje se odnosi.

“Podsjećamo da je i današnji model neposrednog izbora općinskih načelnika, gradonačelnika i župana inicirao upravo HNS” – uvodno je naglasio Andrej Poropat, županijski vijećnik HNS-a. Ako možemo “imenom i prezimenom” birati gradonačelnika, zašto ne bi i vijećnike u Gradskom vijeću? – dodao je Poropat.

preferencijalni izbori-hns

Gradska vijećnica HNS-a Snježana Čop preferencijalno glasovanje smatra unapređenjem demokracije i ne vidi razloga zašto se institut preferencijalnog glasovanja ne bi primijenio i na lokalne izbore.

«Prednosti preferencijalnog glasanja su velike. Takvo glasovanje dovodi do bolje veze između kandidata i birača, a odgovornost kandidata nije samo prema stranci, već je i uvelike prema biračima.» ističe Snježana Čop.

S njom se slaže i Sandro Vizler, također vijećnik u Gradskom vijeću koji dodaje da bi svaki birač na sljedećim lokalnim izborima tako imao mogućnost izabrati točno onog kandidata na listi kojeg želi, za kojeg smatra da će na najbolji način štititi interese njegovog grada ili općine, i županije, odnosno zastupati one koji su mu dali povjerenje.

Prvo pitanje tada postaje «tko si» i «što znaš», a tek nakon toga «Kojoj stranci pripadaš»

Andrej Poropat istaknuo je kako se nada da će druge političke opcije pri razmatranju HNS-ovog prijedloga gledati što je bolje za građane, a ne za političke stranke ili njih same.

Izbori po modelu preferencijalnog glasanja, političke stranke motiviraju da kandidiraju najkvalitetnije ljude jer jedino tako mogu računati na podršku birača. Prvo pitanje tada postaje «tko si» i «što znaš», a tek nakon toga «Kojoj stranci pripadaš». –zaključio je Poropat.

U riječkom HNS-u smatraju da bi preferencijalno glasanje na lokalnim izborima povećalo interes birača za te izbore, a u konačnici uvelike poboljšao rad lokalne uprave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari