SUSRET S NOVINARIMA

Prema planu upisa u srednjim školama PGŽ 2.573 slobodna mjesta; Dodijeljeno 1,6 milijuna kuna za razvoj malog gospodarstva

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Na redovnom susretu s novinarima, zamjenica župana Marina Medarić izvijestila je o Planu upisa učenika u I. razred srednje škole kojima je Primorsko-goranska županija osnivač

Za školsku 2022./2023. godinu planirano je 2.573 slobodnih mjesta u 117 razrednih odjela, 30 srednjih škola i 75 obrazovnih programa: pet gimnazijskih, jedan petogodišnji strukovni program, 34 četverogodišnja strukovna programa, 29 trogodišnjih strukovnih programa, tri umjetnička i tri programa za učenike s teškoćama.

Plan upisa trenutno na e-savjetovanju sa zainteresiranom javnošću

„Plan upisa je trenutno na e-savjetovanju sa zainteresiranom javnošću do 14. svibnja, a po čijem će isteku, nadamo se kako smo i predložili, Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijeti konačni plan strukture upisa učenika u 1. razred srednje škole“, rekla je zamjenica te na pitanje novinara potvrdila da, unatoč najavama o ukidanju, program stolara je zastupljen u prijedlogu Plana.

Marina Medarić

U PGŽ-u u prosjeku 31 posto učenika pohađa gimnazijske programe, njih 65 posto strukovne programe, tri posto učenika umjetničke programe te jedan posto učenika programe za učenike s teškoćama u razvoju, rekla je zamjenica i dodala da se prilikom izrade prijedloga Plana, posebno vodilo računa o potrebama tržišta rada i projekciji budućeg razvoja Županije te da je prijedlog usuglašen od strane Obrtničke komore, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Gospodarske komore.

Izvješće o provedenom natječaju za razvoj malog gospodarstva

Resorni pročelnik Mladen Brajan obavijestio je o provedenom natječaju za razvoj malog gospodarstva iz Programa provedbe mjera ruralnog razvoja Primorsko-goranske županije. Ukupno je raspoređeno 1,6 milijuna kuna na 68 prijavitelja za sufinanciranje nabave opreme u 80 postotnom iznosu. Od toga, 746 tisuća kuna osigurano je za razvoj poduzetničkog potencijala Gorskog kotara. Posebno se poticalo mlade poduzetnike do 41. godine, žene i mikro poduzetnike, a u rebalansu proračuna predložit će se iznos od 800 tisuća kuna kojim bi se osigurala sredstva za dodatnih 36 prihvatljivih prijavitelja nižeg bodovnog ranga, rekao je pročelnik.

Zamjenica župana najavila je i da će se u četvrtak, 5. svibnja u Hotelu Royal održati 9. sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije. Na dnevnom redu su 23 točke, među kojima, izvješća Savjeta mladih, Savjeta za socijalnu skrb, Vijeća seniora, izvješće o poslovanju Kanala Ri te više prijedloga o koncesioniranju na pomorskom dobru.

Aktualnosti u luci Mrtvaška

Na novinarsko pitanje o aktualnostima u luci Mrtvaška, zamjenica župana Medarić je rekla kako je na temelju pravomoćne građevinske dozvola investitor ŽLU Mali Lošinj pokušao postaviti rampu kojom bi se do kraja ogradilo građevinsko područje i omogućio dolazak izvođača radova. Međutim, pojedinci su spriječili ograđivanje, a ravnatelju ŽLU Mali Lošinj Filipu Baliji upućene su prijetnje smrću i ubojstvom od strane brodara, člana Uprava tvrtke Porat-Ilovik. Podsjetila je kako se unutar gradilišta nalazi osam automobila kojima se blokira nastavak građevinskih radova, a koje vlasnici, unatoč brojnim dopisima i molbama, nisu uklonili, štoviše, postoji pokušaj ulaska novih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari