MEĐUNARODNI DAN VATROGASACA

Župan Komadina održao prijem za predstavnike Vatrogasne zajednice PGŽ

Povodom dana Svetog Florijana i Međunarodnog dana vatrogasaca, župan Zlatko Komadina sa suradnicima primio je predstavnike Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije predvođene predsjednikom Slavkom Gaušom.

Tom prigodom, župan Komadina je čestitao vatrogascima njihov dan i izrazio zahvalnost za sve što čine u akcijama zaštite imovine i građana.

“Vatrogasci Primorsko-goranske županije su vrhunski obučena stožerna snaga sustava zaštite i spašavanja. Centar za obuku interventnih službi PGŽ u Šapjanama želimo urediti u nacionalni centar za spašavanje u katastrofama, a svoje su znanje vatrogasci pokazali i u Petrinji. Primorsko-goranska županija pomaže u skladu s mogućnostima, a za sada jedini financiramo redovnu djelatnosti i kapitalne investicije“, izjavio je župan Komadina.

Predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Slavko Gauš zahvalio je na tradicionalnom prijemu povodom Dana vatrogasaca i dugogodišnjoj dobroj suradnji s Primorsko-goranskom županijom. „Zahvaljujući toj suradnji i sinergiji možemo dati više no što od nas traži zakonodavac, a vjerujemo da će se takva kvalitetna suradnja nastaviti, a očekujemo i uključivanje državne razine“, izjavio je predsjednik Zajednice Gauš.

Potpredsjednik Vatrogasne zajednice i Županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac govorio je o Centru za obuku interventnih službi PGŽ u Šapjanama, planovima za srednjoročna ulaganja i daljnje podizanje standarda sustava civilne zaštite i vatrogastva u našoj županiji.

„Prostor u Šapjanama se koristi za sve operativne snage civilne zaštite. Dovršena je energetska obnova i uređenje prostora, a u narednom razdoblju planiramo izgraditi vatrogasni toranj, prometnicu i središnje skladište za smještaj opreme. Praksa je pokazala da nam je takvo skladište nužno, umjesto da je oprema disperzirana na više lokacija. U Centru se obučavaju pripadnici postrojbi civilne zaštite, obavljamo vježbe koje inače ne možemo obavljati na prometnicama i vježbe na visini, a što se pokazalo korisnim prilikom naših intervencija u Petrinji“, izjavio je Šćulac i dodao kako je procijenjena vrijednost središnjeg skladišta oko šest milijuna kuna te da je sljedeći korak priprema projektne dokumentacije.

„Po zakonu smo dužni ulagati u vatrogastvo, a ove smo godine izdvojili najviše do sada, oko 2,7 milijuna kuna, što za redovnu djelatnost, što za kapitalnu donaciju za Centar u Šapjanama. Rebalansom ćemo nastojati osigurati dodatna sredstva za projektnu dokumentaciju centralnog skladišta u Šapjanama jer se pokazalo da moramo imati takvo mjesto za sve sastavnice sustava civilne zaštite“, zaključio je župan Komadina.

Vatrogasna zajednica PGŽ broji 59 dobrovoljnih vatrogasnih društava s 1100 aktivnih pripadnika, šest javnih vatrogasnih postrojbi s 246 vatrogasaca i šest gospodarskih vatrogasnih postrojbi. Do ljeta će se završiti obuka novih 120 dobrovoljnih vatrogasaca, a u srpnju ove godine će svoju naobrazbu završiti i prva generacija polaznika Državne vatrogasne škole.

Prijemu su prisustvovali i pročelnik Ureda županije Goran Petrc i savjetnik za pravne poslove i razvoj civilnog društva Zlatko Mihelec, a župan Komadina uručio je predsjedniku Slavku Gaušu prigodan poklon, monografiju “Putovima Frankopana”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja