VELIKA INVESTICIJA U RIJECI

Galerija | Premijer Andrej Plenković i danska predsjednica Vlade u obilasku Rijeka Gateway terminala

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predsjednicom Vlade Kraljevine Danske Mettom Frederiksen koja boravi u radnom posjetu Hrvatskoj 6. i 7. ožujka 2023., u Rijeci i Zagrebu

Po dolasku u Hrvatsku, u ponedjeljak, 6. ožujka, predsjednica danske Vlade Mette Frederiksen s premijerom Plenkovićem našla se u Luci Rijeka gdje obilaze lokaciju terminala Zagreb Deep Sea, budući Rijeka Gateway terminal – projekt u kojemu sudjeluje i danska tvrtka Maersk.

Uz predsjednika Vlade tu je i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Susretu Plenkovića i Frederiksen nazoče, između ostalih, i riječki gradonačelnik Marko Filipović i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Jedan od najvećih i najvažnijih projekata u povijesti riječke luke

Izgradnja terminala na Zagrebačkoj obali jedan je od najvećih i najvažnijih projekata u povijesti riječke luke i Lučke uprave Rijeka. Projekt koji bi Rijeku, s godinama, trebao pozicionirati kao vodeću kontejnersku luku sjevernog Jadrana, čime ona postaje strateško mjesto i najvažniji morski izlaz za središnju i jugoistočnu Europu, rekla je HRT-ova novinarka Dajana Kruneš.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Terminal s radom počinje početkom 2025. godine, a do tada se ondje obavljaju poslovi pripreme i opremanja terminala, dodala je.

Koncesija dansko-hrvatskom konzorciju dana je na rok od 50 godina, a uz ulaganja koja će se provesti u idućim godinama, plan je, što direktno, što indirektno, zaposliti više od 1000 ljudi, istaknula je.

Benders: ‘Zaposlit ćemo oko tisuću sto radnika’

Velika je ovo stvar za Rijeku, koja za sobom poteže i velika ulaganja u cestovnu i željezničku infrastrukturu. Do ljeta dovršena bi trebala biti državna cesta D 403, koja će terminal spojiti s riječkom obilaznicom i autocestom, a čekaju se ulaganja i u željezničku infrastrukturu, čime se grad, ali i Hrvatska brže i lakše otvaraju prema europskim tržištima.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U cjelovit projekt, u suradnji tvrtki Maersk i Enna Logic, u Rijeku i okolicu u idućem ćemo razdoblju uložiti više od 480 milijuna eura. Zaposlit ćemo oko tisuću sto radnika. Početak rada terminala je 2025. godine, rekao je Koen Benders, izvršni direktor projekta Rijeka Gateway.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari