DAN MEDICINSKIH SESTRINSTVA

Premijerom filma „I ja sam medicinska sestra“ obilježen Međunarodni dan sestrinstva

Premijernim prikazivanjem trominutnog igrano-dokumentarnog filma “I ja sam medicinska sestra” o širini sestrinskog poziva na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci je obilježen Međunarodni dan sestrinstva, 12.svibnja.

Tim povodom predstavile su se autorice filma: pročelnica katedre za zdravstvenu njegu FZS Rijeka doc. dr. sc. Sandra Bošković, bacc. med. teh. reh, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo – glavna sestra Doma zdravlja PGŽ i predsjednica podružnice PGŽ Hrvatske komore medicinskih sestara

Rozmari Tusić, mag.med.techn, pomoćnica ravnatelja KBC Rijeka za sestrinstvo Snježana Juričić, dipl. med. tehn. i Marica Komosar Cvetković, mag. med. techn, glavna sestra Thalassotherapije Opatija.

Autoricama je na filmu čestitala dekanica Fakulteta zdravstvenih studija prof. dr. sc. Daniela Malnar izrazivši ponos djelatnicama i djelatnicima kao i suradnjom fakulteta i zdravstvenih ustanova.

Pandemija je jasno pokazala kako educirane medicinske sestre pomažu, jer se u EU pokazalo da je smrtnost po zemljama manja što su sestre educiranije“, istakla je dekanica Malnar.

Rozmari Tusić, glavna sestra Doma zdravlja PGŽ, podsjetila je na sve sestre po županijskim domovima, njih 273 i zahvalila im se na „svim prehodanim kilometrima i dogovorenim telefonskim pozivima“, dok je Snježana Juričić, pomoćnica ravnatelja KBC-a Rijeka za sestrinstvo istakla kako je sestrinstvo najbrojnija skupina u zdravstvu, a od 1250 sestara u KBC-u više od 50 posto ih je visoko obrazovano ili su prvostupnice što podiže razinu zdravstvene skrbi među bolesnicima.

Riječima zahvale medicinskim sestrama pridružile su se još i Marica Komosar Cvetković ispred Thalassotherapije, Dunja Čović u ime Srednje medicinske škole i studentica Valentina Granić s Fakulteta zdravstvenih studija.

Cilj je filma pokazati da sestrinstvo počev od svoje povijesti do danas čini značajnu profesiju u zdravstvenom sustavu i u poboljšanju kvalitete života u zajednici. Sestrinstvo kao poziv i profesija usavršava se u specifičnim kompetencijama usporedo s razvojem medicine, tehnologije, te napose

drugačijeg sagledavanja potreba zdravstvene skrbi.

Svjetska zdravstvena organizacija WHO ovu je godinu proglasila godinom medicinskih sestara

koje su, a čemu svjedočimo iz dana u dan, dale nemjerljiv doprinos borbi protiv COVID-19.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari