U 91.GODINI

Preminula je posljednja grobnička mlikarica Darinka Brnja

Nažalost, u svojoj 91. godini, krajem prosinca napustila nas je najstarija i posljednja grobnička mlikarica Darinka Brnja iz Dražica

Tužnu vijest za sve Grobničane ali i Riječane objavila je Općina Jelenje na svojim službenim internetskim stranicama. Kako je u više navrata kazala mlikaricu Darinku život nije mazio, a mama ju nije štedjela kad su u pitanju bili fizički i kućanski poslovi jer, trebalo je preživjeti teška vremena prodavajući mlijeko i ostale domaće namirnice u Rijeci i okolici.

– Gospođa Darinka bila je sudionica svih manifestacija posvećenih mlikaricama “Feral ki j pušćal sinjal” u Općini Jelenje. I njen feral se ugasio, ali je pustio trag budućim generacijama. Sućut obitelji i prijateljima – poručio je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje dodajući kako živućih mlikarica u Primorsko-goranskoj županiji više nema. Godine i životni put čine svoje. Svoje korijene i tradiciju koja je nastala teškom mukom i trudom generacija žena koje su naporno radile da bi prehranjivali obitelj ne smijemo zaboraviti. Upravo smo ove godine obnovili našu skulpturu i spomenik svim mlikaricama na našem Trgu nazvanom upravo po njima, napomenu je Marčelja koji i sam potječe iz težačke obitelji.

Podsjetimo, Darinka Brnja mljekarstvom se počela baviti još kao desetogodišnja djevojčica, pomažući svojoj pokojnoj majci Josipi. Radila je u polju, sabirala sijeno, muzla blago te kilometrima nosila mlijeko .

– Katkad me snađe suza kako smo teško živjeli, kazala je svoja iskustva na prošlogodišnjoj manifestaciji Feral ki je pušćal sinjal.

Na Grobnišćini je 40-tih godina prošlog stoljeća bilo preko sto mlikarica. Svoju prvu kozu, Darinka je dobila na poklon od roditelja kada se 1951. godine sa suprugom iz Kastva preselila u Podhum. Ostalo je, kako kažu povijest. Neka joj je laka Grobnička zemlja.

Zanimljivost: Jeste li znali da su prvi mlikari na Grobnišćini bili muškarci?

Iz usmene smo predaje saznali da su prvi mlikari bili muškarci, koji su u davnini nosili mlijeko u ovčjim mješinama, preko ramena, s mjericama u ruci, pomoću koje su mjerili mlijeko za svoje kupce. Bilo je to i logično jer u prošlim stoljećima ženi nije bilo mjesto na cesti u tako ranim jutarnjim satima, gotovo noću. Postupno tu funkciju ipak preuzimaju žene , a muškarce, koji su se održali u mljekarstvu , moglo se nabrojati na prste, češće u zamjeni za ženu koja nije iz raznih razloga (bolest, porod) mogla obaviti posao, a mlijeko nije smjelo ostati kod kuće ili izgubiti mušterije navodi se u Grobničkom zborniku broj 3.
Tko su mlikarice?
Podsjetimo, u ne takvoj davnoj prošlosti Grobnišćina je bila poznata po mlikaricama – vrijednim ženama koje su mlijekom opskrbljivale dio grada Rijeke, svakodnevno prelazeći pješke put od Grobnickih sela do Rijeke s teškim teretom na leđima. Mlijeko su u grad nosile u limenim posudama (latama). Mlikarica je prosječno odlazila u Rijeku svaki drugi dan, na leđima je nosila teret do 50 kilograma, a radila je oko 30 godina. Za to vrijeme prešla je 5 puta ekvator te prenijela 600 vagona tereta, a znajuci da jedan vagon ima 10.000 kg ili 10 tona, zvuci gotovo nevjerojatno! Posljednje mlikarice prestale su s tim teškim poslom krajem 1990-ih. U čast mlikaricama, 2007. godine na središnjem trgu u Dražicama, nazvanom upravo po mlikarici, postavljen je i spomenik ženi – simbolu grobničkog kraja i mukotrpnog života kroz povijest. Drvena skulptura, autora Rajka Sroka, u potpunosti je obnovljena početkom 2020. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari