IZNENADNI ODLAZAK

Preminuo riječki liječnik i znanstvenik Alan Šustić

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Prof. dr. sc. Alan Šustić umro je u 59. godini života. Bio je specijalist anesteziolog, dobitnik mnogih nagrada i priznanja, autor više znanstvenih članaka i voditelj mnogih sveučilišnih projekata

Riječane je potresla vijest da je sinoć u Rijeci život izgubio prof. dr. sc. Alan Šustić, poznati i ugledni riječki liječnik i znanstvenik

Alan Šustić rođen je u Rijeci u srpnju 1965. godine. U svojoj bogatoj karijeri bio, među ostalim, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Široj javnosti možda je do sada bio najpoznatiji kao liječnik s dvije specijalizacije – anesteziologije i intenzivnog liječenja, i one s područja hitne medicine, dok je subspecijalizaciju stekao iz intenzivne medicine.

Godine 2001. godine imenovan je prvim pročelnikom novoosnovane katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Medicinskog fakulteta u Rijeci. Bio je i predsjednik Savjeta za znanost Sveučilišta u Rijeci i aktivni član različitih povjerenstava i komisija pri Sveučilištu u Rijeci i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Nedavno je imenovan članom Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Posljednja dužnost bila mu je ona pročelnika Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju, hitnu i intenzivnu medicinu Medicinskog fakulteta u Rijeci gdje je bio i voditelj sveučilišnog specijalističkog studija – Hitna medicina.

Dobitnik je više strukovnih i sveučilišnih priznanja, zahvalnica i nagrada. Bio je i član ekipe koja je dobila godišnju Nagradu grada Rijeke za 2007. godinu za “prvu uspješnu transplantaciju jetre u Rijeci”. Dobitnik je godišnje Nagrade Grada Rijeke i za 2005. godinu za “značajan napredak i dostignuća na području anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja”.

Alan Šustić je kao liječnik-dragovoljac i kasnije kao član anesteziološko-kirurških ekipa bio sudionik Domovinskog rata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari