PACIJENT DOBIO BUBREG SVINJE

Video | Čovjeku presađen bubreg svinje. Josip Španjol iz KBC-a Rijeka: ‘Možemo ga i mi transplantirati, ali postoji problem’

Prvi pacijent na svijetu kojem je transplantiran bubreg svinje izašao je iz bolnice i više ne treba dijalizu.

Muškarcu (62) je bio dijagnosticiran krajnji stadij bubrežne bolesti, a organ ljudskog donora koji mu je presađen prije 6 godina počeo je otkazivati.

‘Iako je ljudski bubreg idealan, vjerujemo da je ksenotransplantacija razumna opcija za pacijente bilo kao prijelazano ili, nadamo se, u budućnosti i trajno rješenje’, rekao je Leonardo Riella, medicinski koordinator transplantacije bubrega Opće bolnice Massachusetts.

Transplantacija genetski modificiranog bubrega svinje trajala je 4 sata, a pitanje je hoće li takva praksa stići i do Hrvatske.

‘Mi možemo transplantirati organ svinje u organizam čovjeka, međutim problem je tko će proizvesti svinju genetski modificiranu da bi organ odgovarao, taj dio se u Hrvatskoj koliko ja znam još ne može napraviti. S vremenom pojavit će se komercijalne tvrtke koje će te organe proizvoditi i dostavljati zdravstvenim ustanovama na korištenje’, rekao je Josip Španjol, predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Rijeka za RTL Danas.hr.

Više u prilogu reporterke RTL-a Zorane Čičak Kulić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari