PODRŠKA GRADA

Prezentacije dobre prakse korištenja socijalnih stipendija Grada Rijeke

Stipendije Grada Rijeke koje se dodjeljuju po socijalnom kriteriju predstavljene su budućim potencijalnim korisnicima ovog vida gradske podrške.

Online predstavljanje za mlade korisnike mjera Socijalnog programa Grada Rijeke i Centra za socijalnu skrb organizirao je Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb. Na radionici su u ime Grada Rijeke sudjelovale Maja Pudić, voditeljica Službe za socijalnu skrb te Lucija Kero, zadužena za podršku mladima u Odjelu za odgoj i školstvo. U ime Centra za socijalnu skrb Rijeka pozdrave je uputila Marina Ćaćić, voditeljica odjela novčanih naknada.

Kako je kazala Kero, stipendije po socijalnim kriterijima dodjeljuju se učenicima srednjih škola i studentima, a iznose 850 kuna mjesečno. Za razliku od ostalih gradskih stipendija, koje su vezane uz trajanje školske/akademske godine, socijalne stipendije se dodjeljuju svih 12 mjeseci u godini.

VIDEO DANA:

Glavni kriterij za ovu stipendiju su socijalni uvjeti u kojima učenik, odnosno student živi. To znači da u prvom redu mora ispunjavati jedan od sljedećih uvjeta, a to je da je njegovo kućanstvo korisnik zajamčene minimalne naknade ili prava iz Socijalnog programa Grada Rijeke po osnovu uvjeta prihoda ili pak da je učeniku/studentu priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja.

No, osim socijalnog statusa, u obzir se prilikom rangiranja uzima i prosjek ocjena. Učenik koji se prijavljuje treba imati srednju ocjenu od najmanje 3,5 i opisnu ocjenu iz vladanja ‘uzorno’, a student srednju ocjenu od najmanje 3,0 i najmanje 55 ECTS bodova.

Natječaj za stipendije se uobičajeno raspisuje u listopadu, pa tako budući korisnici imaju dovoljno vremena kako bi se dobrim učenjem i uzornim vladanjem pripremili za natječaj u sljedećoj školskoj/akademskoj godini.  Godišnje se dodjeljuje dvadesetak socijalnih stipendija, a često mladi koji postanu stipendisti u srednjoj školi, nastave primati stipendiju i tijekom studija.

Buduće riječke stipendiste na podnošenje zahtjeva za socijalne stipendije motivirale su dosadašnje riječke stipendistice. Govoreći o vlastitim iskustvima, posvjedočile su kako je primanje stipendija itekako pomoglo u životu i školovanju, ali i predstavljalo financijsku pomoć njihovim obiteljima.

Stipendistice su poručile kako se uz marljivost i trud može osigurati gradska stipendija, a u životopisu, koji je sastavni dio dokumentacije, valja spomenuti sve svoje aktivnosti, koliko god se možda mladima činile male – sportske ili druge školske i izvanškolske aktivnosti, druge interese ili pak volontiranje.

Online prezentaciju moderirala je Mirela Pašić, koordinatorica za preventivne i edukacijske programe u SOS Rijeka – centru za nenasilje i ljudska prava. Ujedno je i predstavila preventivne i edukacijske programe, čiji je glavni cilj u radu s djecom i mladima kroz edukaciju sprječavati njihovu viktimizaciju u budućnosti ili nastavak prijenosa nasilnih obrazaca u sljedeću generaciju.

Online predstavljanje održano je u okviru realizacije akcijskog plana Programa za mlade Grada Rijeke 2018. do 2022., područje Socijalna zaštita i zdravlje. Ta je aktivnost osmišljena kako bi se mladima koji odrastaju u socijalno nepovoljnim okolnostima pružila viša razina formalne i neformalne socijalne podrške.

Više o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima na web-stranicama Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari