NAJVIŠA VOJNO-CIVILNA OBRAZOVNA INSTITUCIJA

Prijem za polaznike 25. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

U povijesnom i pomorskom muzeju Hrvatskog primorja održan je prijem za polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ Hrvatskog vojnog učilišta „Franjo Tuđman“, s kojima su se među ostalima susreli i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski i Zlatko Mihelec u ime Primorsko-goranske županije.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta “Franjo Tuđman” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga, kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

U tijeku je školovanje jubilarnog 25. naraštaja Ratne škole, koji pohađa 15 polaznika od kojih je devet polaznika iz Hrvatske (5 visokih časnika iz Hrvatske vojske, jedan polaznik iz Hrvatskog sabora, Ravnateljstva policije MUP-a RH, Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatskog Crvenog križa), te 6 pripadnika Oružanih snaga iz inozemstva za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (po dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Slovenije i Crne Gore).

Ratna škola s radom je započela 1998. godine, a do sada ju je završilo 334 polaznika (325 muškaraca i 9 žena) među kojima je 271 polaznika iz Republike Hrvatske i 63 inozemnih polaznika.

Za polaznike Ratne škole u Guvernerovoj palači je organizirano i druženje s ratnim zapovjednicima postrojbi Primorsko-goranske županije iz Domovinskog rata, održano je predavanje „Primorsko-goranska županija u Domovinskom ratu“, a obišli su i stalni postav zbirke Domovinskog rata.

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski polaznicima Ratne škole poželio je dobrodošlicu u Rijeku.

“Primorsko-goranska županija i Rijeka dali su veliki doprinos u Domovinskom ratu i iznimno smo ponosni na naše branitelje i njihov doprinos. Rijeka nije bila direktno izložena ratnim stradanjima, ali su se tu odradile mnoge taktičke i političke akcije koje su utjecale na ratna zbivanja, a odaziv na mobilizaciju bio je jako velik”, rekao je Palčevski.

Tijekom boravka u Rijeci polaznici Ratne škole upoznat će se i s Državnom intervencijskom postrojbom Civilne zaštite Primorsko-goranske županije koji su u Turskoj imali izuzetno težak i zahtjevan posao kod pomaganja u traganju i spašavanju ljudi stradalih u potresu, kako bi doznali više o njihovim iskustvima i načinima rada, koordinaciji i suradnji nakon katastrofe u međunarodnom okruženju.

Studijska putovanja u Republici Hrvatskoj važan su dio nastavnog programa Ratne škole jer se polaznici iz prve ruke informiraju o značajnim političkim, kulturnim, znanstvenim, gospodarskim i religijskim ustanovama, organizacijama, strateškim tvrtkama te ključnom infrastrukturom. Upoznaju se s povijesnim i aktualnim stanjem gradova i županija koje posjećuju kao i mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja. Na taj način razvijaju se nove kompetencije domaćih i inozemnih polaznika za strateška promišljanja i djelovanja na strateškoj razini.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari