U CRKVI SV. VIDA

Primanje palija riječkog nadbiskupa i metropolita Mate Uzinića

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua na svečanom euharistijskom slavlju održanom u petak ,15. rujna u katedrali sv. Vida stavio je palij na ramena riječkom nadbiskupu i metropolitu Mati Uziniću.

„„Papa Franjo želio je da se palij na ramena nadbiskupima stavlja u njihovim nadbiskupijama kako bi se potaknulo biskupe sufragane i Božji narod na sudjelovanje u liturgijskoj svečanosti da bi se pokazalo, kako je cijela zajednica ta, koja mora obnoviti svoje jedinstvo misli i života s rimskim biskupom“, rekao je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua stavivši palij na ramena riječkom nadbiskupu i metropolitu Mati Uziniću.

Na spomendan BDM Žalosne, sunaslovnice riječke katedrale i suzaštitnice Riječke nadbiskupije, na svečanom euharistijskom slavlju u riječkoj prvostolnici sudjelovalo je 12 (nad)biskupa, 50 svećenika, desetak redovničkih poglavara, brojni vjernici i rodbina nadbiskupa metropolita te predstavnici drugih vjerskih zajednica, političari i javne osobe. Iz Židovske općine Rijeka Vivian Špacapan, pastor Baptističke crkve u Rijeci Giorgio Grij, Jadranka Žarković, izaslanica predsjednika RH, Ivan Kirin, izaslanik predsjednika hrvatskog Sabora, rektorica riječkog sveučilišta Snježana-Prijić Samaržija, zamjenica župana PGŽ-a Marina Medarić, riječki gradonačelnik Marko Filipović, predsjednica riječkog Gradskog vijeća Ana Trošelj te predsjednik Županijskog suda u Rijeci Vlado Skorup.

Nadbiskup metropolit Mate Uzinić u propovijedi je pozvao na jedinstvo Crkve s Petrovim nasljednikom i usporedio zajednicu vjernika s obitelji. “Da smo obitelj vidljivo je i po tome što nismo savršena zajednica. Kao i svaka druga obitelj imamo svojih problema, međusobnih sukoba, nerazumijevanja, rasprava. Ali unatoč tome mi pripadamo jedni drugima, pa i onda kada i nismo u svemu usuglašeni, kada se baš i ne volimo, kada se baš i ne razumijemo i kada se teško podnosimo“, rekao je Uznić.

Podsjetio je kako zajedništvo Crkve na ovoj svečanosti ukazuje da je temeljna zadaća metropolita koja se na simboličan način dodjeljuje palijem upravo „zadaća čuvanja jedinstva Crkava u našoj Riječkoj metropoliji s Rimskom Crkvom i papom“. „Nositelj palija pozvan je biti i pastir i janje, onaj koji se poput Dobrog Pastira brine za svoje stado, napose tražeći izgubljene ovce, ali i koji je poput poput Jaganjca Božjeg spreman za nj položiti vlastiti život“, rekao je nadbiskup tumačeći simboliku palija, bijele vrpca istkane od janjeće vune, na kojoj se nalazi šest križeva, koja je simbol Krista i zajedništva Crkve. Palij prije svega govori da nas sve nosi Krist. Istovremeno nas poziva da i mi nosimo jedni druge. Tako palij postaje simbol pastirskog poslanja.“

Nadbiskup je zaključio je kako je palij „znak da pripadamo Kristu, da smo s njim povezani. On je i znak naše međusobne povezanosti, naše uključenosti u obitelj Crkve. Po Kristu smo u toj obitelji Crkve dobili i Mariju za majku.“

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari