POTPISAN SPORAZUM

Primorsko-goranska županija gradi Dom za starije osobe u Cresu

Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Cresa potpisan Sporazum o zajedničkom sudjelovanju u projektu izgradnje novog objekta dislocirane jedinice u Cresu Doma za starije osobe „Marko A. Stuparić“ kojeg su potpisali župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Cresa Marin Gregorović i ravnatelj Doma za starije osobe „Marko A. Stuparić“ Veli Lošinj Goran Broz

„Briga za starije je opredjeljenje naše Županije”, rekao je župan Komadina te dodao da je PGŽ osnivač četiri doma, a gradi se i ili je u pripremi još četiri jer su potrebe dvostruko veće od kapaciteta koje danas imamo.

Komadina: Naša obveza je osigurati primjerenu skrb i uvjete smještaja

“Naše stanovništvo živi sve duže, a svjedoci smo modernih bolesti starenja pa je naša obveza osigurati primjerenu skrb i uvjete smještaja. Izgradnjom ovog doma pokrit ćemo potrebe Kvarnerskih otoka. Investicija je to od oko 7 milijuna eura koje ćemo dijelom osigurati i kreditima. U svakom slučaju PGŽ će ovaj projekt sigurno realizirati, a Cresani će dobiti moderan dom za starije kakvog i zaslužuju,“ rekao je župan.

Gradonačelnik Grada Cresa Marin Gregorović izrazio je zadovoljstvo s planiranom izgradnjom Doma kojim će se riješiti problem potkapacitiranosti smještaja za starije osobe.

„Ovo je još jedan primjer, možda i kapitalni primjer dobre suradnje Primorsko-goranske županije i Grada Cresa. Sam dom će riješiti mnoge probleme u našoj zajednici, stanovništvo stari, duže se živi, otočno stanovništvo po tom pitanju i nešto duže, a sadašnji kapaciteti nisu dostatni za sve postojeće potrebe u zajednici. Grad Cres uložio je u izgradnju infrastrukture i dao pravo građenja na zemljištu veličine otprilike 6000 tisuća kvadrata u onoj zoni koja će zadovoljiti potrebe naše zajednice. Nalazi se u neposrednoj blizini Doma zdravlja, osnovne škole i vrtića tako da je to jedna zaokružena cjelina“, istaknuo je gradonačelnik Gregorović.

„Radujemo se izgradnji novog doma u Cresu, mislimo da će planirani kapacitet zadovoljiti potrebe našeg otoka pa čak i pomoći županiji s kapacitetima. Raduje nas dobra suradnja s osnivačem, s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Cresom tako da očekujemo dobru dinamiku vezanu uz gradnju“, rekao je ravnatelj Broz naglasivši da bi dom trebao biti u skladu s najvišim standardima koji su trenutno u Republici Hrvatskoj te ih posebno veseli rad u takvom okruženju.

Predviđene su dvokrevetne sobe s kupaonicom

Dom se planira graditi na zemljištu površine 6203 m2, s četiri funkcionalne cjeline za korisnike tzv. kućanske zajednice za smještaj 90 korisnika. U prizemlju objekta predviđena je kućanska zajednica za 20 korisnika koja se odnosi na osobe s demencijom i gdje će se vanjski prostor moći koristiti u svrhu terapijskog parka.
Na sljedećim etažama planiraju se tri kućanske zajednice od ukupno 70 korisnika.

Na svakoj etaži bit će dnevni boravak, manja blagovaonica i čajna kuhinja. U prizemnoj etaži smjestiti će se veća blagovaonica i kuhinja. Uz navedeno, bit će smješteni i uredi voditelja, socijalnog i medicinskog osoblja, garderobe, više spremišta, arhiv i veća praonica.

Korisnici Doma za starije osobe bit će pokretne, osobe smanjene pokretljivosti, nepokretne kao i osobe oboljele od demencija.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari