Primorsko-goranska županija na pravom putu da postane prva pametna regija!

Foto: Pixabay

U Centru Gervais u Opatiji zamjenik župana Petar Mamula sudjelovao je na svečanom otvorenju radionice „Transformacija Primorsko-goranske županije u pametnu regiju“ u organizaciji Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije.

Cilj radionice bio je prikazati postojeće potencijale i načine na koji se Primorsko-goranska županija namjerava transformirati u pametnu regiju. Svoj doprinos u predstavljanju rješenja koja danas nude nove tehnologije uključujući i umjetnu inteligenciju ili pak mogućnosti prelaska na čiste izvore energije te razvoja pametnih naselja tom prigodom dali su prof. dr. sc. Senka Maćešić, prorektorica Sveučilišta u Rijeci, Damir Medved, menadžer u Ericsson Nikola Tesla d.d. te član uprave zadužen za tehniku pri SMART RI – Centru kompetencija za pametne gradove u Rijeci, dr.sc. Damir Juričić, zamjenik predstojnika Centra za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci, Darko Jardas, ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner te Vedran Kružić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije.

Vezano uz temu pametnih regija zamjenik Mamula je istaknuo: „Danas je pametno tema o kojoj se često govori u smislu regija i gradova pa i sela jer i ruralni krajevi idu u tom smjeru. Ja mogu reći i moram se pohvaliti da se mi u hrvatskim okvirima kao regija već možemo nazvati pametnom ne samo iz razloga što smo unatrag nekoliko godina pokrenuli jedan veliki projekt – e-Županija koja ima za cilj stvaranje infrastrukture širokopojasnog interneta na cijelom području Županije, a pogotovo interesantno je da ćemo to pokušati napraviti i u područjima gdje operateri nemaju komercijalni interes za to, dakle u ruralnim područjima Gorskoga kotara. Da su naši otoci Cres i Lošinj izabrani u pilot projekt za razvoj rješenja za energetsku tranziciju u velikoj europskoj konkurenciji. Da na Cresu uskoro niče i jedna od najvećih investicija u Županiji – najveća elektrana na solarni pogon u Republici Hrvatskoj i još niz drugih stvari. Naši gradovi, primjerice Krk, Kastav i pojedine općine su već u komunalnom dijelu jako puno napravili u prelasku na učinkovito gospodarenje otpadom, dakle tu već postoje određena pametna rješenja koja se mogu primijeniti“, pojasnio je Mamula te naglasio kako je u primjeni svih rješenja i prelasku na pametnu regiju od iznimne važnosti bliska suradnja koju Primorsko-goranska županija već dugi niz godina njeguje sa Sveučilištem u Rijeci, te da u svojim nastojanjima da se transformira u pametnu regiju Županija računa na potporu svojih dviju agencija – Regionalne razvojne i Regionalne energetske agencije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari