Primorsko-goranska županija predstavila publikacije Program zaštite zraka i Vodič za gradnju

Foto: PGŽ

Župan Zlatko Komadina i pročelnica UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar – Jurković predstavili su publikacije „Program zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama u PGŽ za razdoblje 2019.-2022.“ i „Novi vodič za gradnju“.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je kako je Primorsko-goranska županija svjesna teme klimatskih promjena i brige o okoliš.

„Kroz naše upravne odjele i naše pravne osobe, ustanove i trgovačka društva  radimo na doprinosu očuvanja okoliša na razne načine, od programa energetske obnove škola i zdravstvenih objekata, promjene sustava grijanja, smanjenje emisija fosilnih goriva i energetske učinkovitosti, sve kako bi smanjili emisije stakleničkih plinova  u okoliš te smanjili globalno zatopljenje, koliko Primorsko-goranska županija može doprinijeti.  Ponašamo se po načelu „misli globalno, djeluj lokalno“ i kad bi svi tako djelovali stanje bi bilo puno bolje. Upravo zato zahvaljujem našem upravnom odjelu koji je svoju praksu pretočio u edukacijsku priču. Ove publikacije su dobar izvor za struku, znanost, studente i građane“.

Pročelnica Vahtar-Jurković predstavila je Program zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama u Primorsko-goranskoj županiji za razdoblje 2019.-2022. koji je temeljni planski dokument županijske razine, koji je sukladno Zakonu o zaštiti zraka donijela Županijska skupština na sjednici 12. rujna 2019. godine.

Istaknula je kako je to četvrti u nizu takvih planskih dokumenata od 2006. godine koji sadrži izvješće o kakvoći zraka u proteklom četverogodišnjem razdoblju, ciljeve zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama te načine postizanja tih ciljeva.

Pročelnica je istaknula kako je u Primorsko-goranskoj županiji u najvećem djelu prva kategorija zraka te da se u dijelovima gdje je druga razina radi na projektima i programima smanjena onečišćenja zraka, a Primorsko-goransku županiju očekuje još jedan dokument: Izrada akcijskog plana prilagodbe klimatskim promjenama.

O novom vodiču za gradnju pročelnica je rekla kako je od osnivanja odjela ovo već deveto izdanje – jer su promjene propisa vrlo česte.

Ovaj vodič pokazuje kako Županija ima želju biti u službi svojih građana i pružiti im pravovremene i valjane informacije.

„Imamo i dobre povratne informacije ne samo od građana, nego i od kolega koji sudjeluju u postupcima  izdavanja posebnih uvjeta i potvrda na glavne projekte, koji rado koriste ovako dobro pripremljen vodič. U vodiču su vrlo složeni postupci prokazani na vrlo jednostavan način. To je izdanje pripremljeno sukladno aktualnim prošlogodišnjim izmjenama propisa u vezi s prostornim uređenjem i gradnjom i činjenicom da smo od početka ove godine u državnom sustavu eDozvola. Ovih vodiča u tiskanom obliku ima 3.000 primjeraka, a digitalno izdanje je dostupno na web-stranici.

S obzirom na sve navedene promjene propisa i načina obrade predmeta, bilo je potrebno pripremiti ovo novo, treće izmijenjeno i dopunjeno izdanje Novoga vodiča za gradnju, za koji vjerujemo da će, kao i svi prethodni, pomoći građanima u lakšem ishođenju dozvola za gradnju.”, rečeno je zaključno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari