PRIHOD OD 60 MILIJUNA KUNA

Primorsko-goranska županija vodeća po ulaganjima u lučku infrastrukturu

Foto: PGŽ

Svakog dana s Obale Kralja Petra Krešimira  Rabljani promatraju kako napreduju radovi na lukobranu Pumpurela. Postojeći lukobran Pumpurela na samom ulazu u rapsku luku prokopan je u potpunosti radi  proširenja, čime bi se omogućio privez brodova s obje strane i osigurala infrastrukturu za potrebe ribarske flote i ribara.

Projekt je to Lučke uprave Rab vrijedan 19,8 milijuna kuna, od čega je 75%  sredstava EU-a, dok  600.000 kuna osigurava ŽLU Rab  vlastitim učešćem. Spomenuti radovi prva su faza, potpune rekonstrukcije i sanacije luke Rab, čiji će nastavak uslijediti najesen, piše Morski.hr.

Radovi u luci Rab jedni su od  niza projekata kakvih su tijekom proteklih 20 godina realizirani unutar sustava Županijskih lučkih uprava Primorsko-goranske županije.

Decentralizacija županijskog upravljanja lučkom infrastrukturom

Od  1999. godine do danas  Primorsko –goranska županija uspostavila je sustav od 8 županijskih lučkih uprava koje su u tom trenutku  upravljale u 55 luka otvorenih za javni promet. Pet luka imalo je status  županijskog značaja, 50 lokalnog, s ukupno 4.867 vezova.

U namjeri  uvođenja reda u upravljanje lučkim prostorom, osiguranja dovoljan broja  komunalnih vezova i operativnog prostora u lukama za obavljanje gospodarskih aktivnosti, pribjeglo se decentraliziranju županijsko upravljanja i približavanju lokalnoj samoupravi. Uz uvažavanje i lokalnih interesa, kada je lučka infrastruktura u pitanju, započelo se s kontinuiranim planiranjem razvoja kroz kadrovsko i financijsko jačanje. Mreža lučkih uprava, luka i lučica u Primorsko-goranskoj županiji danas predstavlja  jedan od najuređenijih sustava hrvatskih obalnih županija.

Foto: PGŽ

Prihod  lučkih uprava 60 milijuna

Proteklih 20 godina obilježeno je intenzivnim ulaganjima od gotovo 600 milijuna kuna u sustav županijskih lučkih uprava. Riječ je o ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena, Cres, Crikvenica, Krk, Mali Lošinj, Novi Vinodolski, Opatija-Lovran–Mošćenička Draga i Rab. Ulaganja su osigurana  kroz udruživanje sredstava Županije, županijskih lučkih uprava, resornog ministarstva i jedinica lokalne samouprave.

Broj luka kojima danas  upravljaju županijske lučke uprave povećan je sa spomenutih 55 na 101, od čega je   27 luka županijskog i 74 lokalnog značenja, s 12.000 raspoloživih vezova. Zahvaljujući toj vrijednoj i suvremenoj lučkoj infrastrukturi, prihodi svih osam županijskih lučkih uprava rastu i zajedno ostvaruju godišnje do 60 milijuna kuna. To im  omogućuje stalno planiranje i pripremu novih projekata i investicija.

Foto: PGŽ

Najveća ulaganja u 5 trajektnih luka 

Broj županijskih  luka obuhvaćen sustavom, u 20 godina je gotovo udvostručen. Svako značajnije privezište danas je pod upravljanjem županijskih lučkih uprava. Broj luka županijskog značaja povećan je za više od pet puta. Ulaganja u uređenje i izgradnju novih vezova rezultirala su porastom broja komunalnih vezova za 120 posto, a nautičkih za 660 posto, čime se zadovoljavaju potrebe stanovništva i turističke ponude.

Foto: PGŽ

Po vrijednosti, najveći dio ulaganja ostvaren je u 5 trajektnih luka.

Najveća trajektna luka sjevernog Jadrana – Valbiska, dograđena je tako da može obavljati promet putnika i prema Cresu i prema Rabu. U Loparu na otoku Rabu je izgrađena prihvatna riva za najveće trajekte, a na Mišnjaku povećan i uređen obalni prostor i nove rampe za prihvat većih trajekata.

U svim tim velikim investicijskim zahvatima Županija primorsko-goranska participirala je sredstvima uprihođenim upravo zahvaljujući prihodima ostvarenim kroz uređen sustav upravljanja lučkih uprava, piše Zdravko Kleva za Morski.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari