KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Primorsko-goranskim poduzetnicima na raspolaganju 971 tisuća eura, PGŽ sufinancira sanjkališta u Gorskom kotaru

Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban predstavila je Javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima na području Primorsko-goranske županije kojim je osigurano 971 tisuća eura

Primorsko-goranska županija zaprimila je dopis Ministarstva zdravstva kojim je zatraženo mišljenje na Nacrt Mreže hitne medicine i sanitetskog prijevoza. Nacrtom Mreže predlaže se proširenje u odnosu na dosadašnje stanje na način da se u dijelu hitne medicine za grad Rijeku predviđa dodatnih 5 timova T2 te dodatnih 5 timova T2 za grad Opatiju, izvijestio je na redovitom susretu s novinarima zamjenik župana Petar Mamula.

Nacrt Mreže hitne medicine i sanitetskog prijevoza

Jedan od timova T2 za grad Crikvenicu financirat će se od strane HZZO-a, a također se dodaje 5 timova hitnog helikopterskog prijevoza i jedan tim pripravnosti hitnog medicinskog prijevoza. Broj timova u djelatnosti sanitetskog prijevoza ostaje na razini 26 timova, ali se Mrežom predviđa ugovaranje za 4 djelatnika u prijavno-dojavnoj jedinici sanitetskog prijevoza što se do sada nije ugovaralo sa HZZO-om. U ostalom dijelu Mreža ostaje neizmijenjena.

Ta će tema biti i na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine PGŽ koja će se održati u srijedu, 27. rujna u Opatiji, najavio je predsjednik Županijske skupštine PGŽ Marko Boras Mandić, a na kojoj će se, uz ostalo, razmatrati i polugodišnji izvještaj o radu Župana, izvještaj o radu Kanala Ri te godišnji plan koncesija za 2024. godinu. Predsjednik ŽS uputio je čestitke povodom 80. obljetnice donošenja Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom i Istarskoj županiji koja danas obilježava svoj dan.

Javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima na području PGŽ

Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban predstavila je Javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima na području Primorsko-goranske županije kojim je osigurano 971 tisuća eura, a sufinancira se pet mjera: troškovi opreme prerađivačke industrije, poticanje energetske učinkovitosti, potpore novoosnovanim tvrtkama/obrtima, poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja žena te sufinanciranje pripreme i prijave projekta za EU fondove.

Ovisno o mjeri, prijaviteljima se odobravaju potpore od 80 do 100 posto iznosa prihvatljivih troškova, a najviše do 10 tisuća eura.

Prijave se zaprimaju do 6. listopada 2023. godine, a prezentacija Javnog poziva održat će se danas, 25. rujna s početkom u 16.00 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Pročelnica je istaknula i kako je u razdoblju od 2017. do 2023. godine, Primorsko-goranska županija financirala ukupno 742 poduzetnika s iznosom preko 2,8 milijuna eura, a samo u ovoj godini u tu svrhu izdvojeno je preko 1,2 milijuna eura.

Razvoj mreže sanjkališta u Gorskom kotaru

Pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan izvijestio je o odabiru projekata za sufinanciranje temeljem programa „Razvoj mreže sanjkališta u Gorskom kotaru“ te odabiru programa/projekata regionalnog razvoja i ravnomjernog razvitka za 2023. godinu.

Iz proračuna Primorsko-goranske županije Općini Skrad raspoređuje se 80 tisuća eura za razvoj sanjkališta. Općini Mrkopalj sufinancirat će se izrada idejnog rješenja za skijašku dvoranu u visini od 20 tisuća eura.

jedinicama lokalne samouprave rasporedit će iznos od 171 tisuću eura za programe i projekte ravnomjernog razvitka. Među njima, 20 tisuća eura Općini Čavle za uređenje prizemlja Kaštela Grobnik, 64 tisuće eura Gradu Rijeci za boćalište BK Draga te 55 tisuća eura Novom Vinodolskom za asfaltiranje ceste Derašnica.

Govoreći o projektu razvoja mreže sanjkališta, pročelnik je istaknuo da su se unazad tri godine prijavile sve jedinice lokalne samouprave, izuzev Brod Moravica što je planirano za sljedeću godinu te će PGŽ, uz Platak, imati i uspješno organiziranu mrežu sanjkališta diljem Gorskog kotara što će, vjeruje, doprinijeti turističkom i gospodarskom razvoju tog dijela županije.

Javnim pozivom za pokroviteljstva, financiranje manifestacija i drugih događanja koja se provode od 1.7. do 31.12.2023. godine i od općeg su značaja za Primorsko-goransku županiju raspoređeno je 90 tisuća eura na 185 programa dok je s 90 tisuća eura sufinancirano 14 projekata udruga nacionalnih manjina i vjerskih organizacija, izvijestio je pročelnik Ureda županije Goran Petrc.

Na novinarsko pitanje, zamjenik Mamula osudio je nasilni incident u kojemu je napadnut gradonačelnik Čabra Antonio Dražović, a po pitanju vrtića Plešce, istaknuo da je PGŽ uložila 30 tisuća eura u uređenje prostora te da je prioritet da djeca što prije krenu u vrtić, a o istome će konačnu odluku donijeti resorno ministarstvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari