Primorsko-goranskoj županiji 700.000,00 kn za sufinanciranje energetske obnove medicinskog trakta Lječilišta Veli Lošinj

S područja PGŽ sredstva u iznosu od 1.100.000,00 kn odobrena su i Općini Lopar za izgradnju nerazvrstane ceste-pristupne ceste RZ Sorinj

Primorsko-goranskoj županiji odobreno je 700.000,00 kuna za sufinanciranje projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje medicinskog trakta Lječilišta Veli Lošinj za energetsku obnovu trakta u okviru Plana usmjeravanja i rasporeda sredstava za razvoj područja otoka u 2018. godini kojeg provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Ministrica Žalac s predstavnicima općina, gradova i županija potpisala je 40 ugovora ukupne vrijednosti 19 milijuna kuna, a s područja PGŽ sredstva u iznosu od 1.100.000,00 kn odobrena su i Općini Lopar za izgradnju nerazvrstane ceste-pristupne ceste RZ Sorinj.

Kroz Program razvoja otoka pruža se podrška malim kapitalnim projektima kojima se želi unaprijediti kvaliteta života na otocima te umanjiti regionalne razvojne nejednakosti i različitosti na području Republike Hrvatske. Program obuhvaća sve naseljene otoke Republike Hrvatske koji se nalaze na području šest jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno šest obalno-otočnih županija kojima otoci teritorijalno i administrativno pripadaju.

Temeljem odobrenih sredstava Državnog proračuna Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financira projekte prometne, komunalne, društvene infrastrukture, kao i socijalne skrbi, gospodarstva, kapitalne donacije neprofitnim organizacijama na otocima, subvencionira otočni javni cestovni prijevoz i opskrbu kućanstava pitkom vodom brodovima vodonoscima i autocisternama te provodi projekt “Hrvatski otočni proizvod”.

Ministrica je prilikom potpisivanja ugovora najavila da će se novim Zakonom o otocima, koji se trenutno nalazi u završnoj fazi pripreme, stvoriti temelji za promjene za razvoj novih politika i projekata na dobrobit svih otočana.

Između ostalog Zakon donosi i novi modele razvrstavanja otoka, novi pristup razvijenosti otoka, održivi razvoj po konceptu “pametnih otoka”, proširivanje uporabne funkcije Otočne iskaznice kroz uspostavu novog informatičkog sustava kao sistemske evidencije otočnih prava i mjera te jačanje uloge regionalnih koordinatora i imenovanje koordinatora za otoke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari