Primorsko-goranskoj županiji nagrada Srebrna Plautila za projekt „Kulturno – turistička ruta putovima Frankopana“

Na Međunarodnom kongresu povijesnih gradova koji se od 20. – 23. ožujka održavao u Solinu Primorsko-goranska županija dobila je vrijednu međunarodnu nagradu – Srebrna Plautila, za projekt „Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana“

Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje jedinicama lokalne i regionalne samouprave te ustanovama koje su se istaknule značajnim aktivnostima zaštite i obnove kulturno-povijesne baštine, za inovativnost u upravljanju povijesnim gradovima, u domeni interpretacije i zaštite kulturne baštine te promidžbe i distribucije kulturno-turističkih proizvoda.

Primorsko-goranska županija kontinuirano vodi brigu o kulturnim dobrima na svom području te ih pokušava uključiti u suvremeni život i uvažavati kao značajan gospodarski i razvojni potencijal. Tako je u frankopanske kaštele koji se nalaze na njenom području, PGŽ započela ulagati 2005. godine, kroz njihovu obnovu i konzervaciju, a krajem 2016. godine pokrenut je projekt Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana s ciljem valorizacije i revitalizacije frankopanskih kaštela na način da svojim sadržajima obogaćuju kulturnu i turističku ponudu. Budući da je većina kaštela smještena u mahom ruralnim područjima, projektom se iniciralo oživljavanje zaleđa turistički iskorištenog prostora, buđenje ruralnih područja kao i oplemenjivanje života stanovnika.

Obilazak obnovljenog Frankopanskog kaštela Bakar povodom 900 godišnjice Frankopana u Bakru. Photo: Goran Kovacic/PIXSEL

Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana obuhvaća ukupno 17 frankopanskih kaštela i 3 sakralna objekta s područja Vinodola (Grad Grobnik, Kaštel u Bakru, Hreljin, dvorac Frankopan – Nova Kraljevica, Stari Grad Zrinskih u Kraljevici, Kaštel Drivenik, Gradina Grižane, Kula u Bribiru, Kaštel s kulom Kvadrac u Novom Vinodolskom, Ledenice, Gradina Trsat, Pavlinski samostan u Crikvenici), otoka Krka (Kaštel Gradec, Kaštel u Krku, Franjevački samostan na Košljunu) te Gorskoga kotara (Kurija Zrinskih u Čabru, Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Dvorac Stara Sušica, Dvorac Severin na Kupi, Manastir Gomirje).

U okviru projekta, u dvorcu Nova Kraljevica uređuje se cjelokupno pročelje dvorca i sanitarni čvorovi te muzej posvećen Frankopanima, u kaštelu u Bakru već je realizirana rekonstrukcija međukatne konstrukcije, u kaštelu u Čabru bit će zamijenjena sva prozorska stolarija, u Brodu na Kupi postavljen novi postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka, u kaštelu u Krku pri kraju su radovi na konzervatorskoj zaštiti zidina, na kaštelu Trsat bit će izrađena konzervatorska zaštita tzv. stambenog dijela kaštela, a u Bribiru će biti uređeno pročelje današnje zgrade Općine Vinodolske, dijela nekadašnjeg kaštela te će biti uređeno dječje igralište na temu Frankopana. Krovnim interpretacijskim plana Rute, predviđeno je otvaranje osam posjetiteljskih centara, od kojih će središnji biti smješten u dvorcu Nova Kraljevica, a preostalih sedam u kaštelima u Krku, Trsatu, Grobniku, Čabru, Brodu na Kupi, Bribiru i Bakru. Kraljem 2016. godine otvoren je središnji posjetiteljski centar cijele Rute u Kraljevici, dok će preostalih sedam biti otvoreno do kraja 2019. godine. U tim će centrima svakodnevno raditi interpretatori koji će interpretirati sadržaje Rute i upoznavati posjetitelje s bogatom ostavštinom obitelji Frankopan.

Za potrebe što kvalitetnije interpretacije, krenulo se u istraživanje obitelji Frankopan, napravljeno je obiteljsko stablo koje u 500 godina djelovanja obitelji Frankopan čini 115 članova obitelji, potom su pronađene i ispisane priče i legende spletene oko Frankopana te analizirano djelovanje članova obitelji u svakodnevnom životu, ali i u književnosti, politici, diplomaciji, modi i drugim područjima.

Temeljem tih saznanja, posjetiteljima se povijest predstavlja kroz zanimljive programe poput pripovijedanja, ilustracije, fotografije i multimedijalne aplikacije s originalnim umjetničkim animacijama.

Međunarodni kongres povijesnih gradova održan je po četvrti puta u organizaciji Turističke zajednice grada Solina, Hotela President Solin i grada Solina, pod geslom „Meet, share & build“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari