VELIKA NAGRADA

Prirodoslovni muzej Rijeka dobitnik godišnje nagrade Hrvatskog muzejskog društva

Na Svečanoj dodjeli Nagrada Hrvatskog muzejskog društva, održanoj u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, dodijeljene su Godišnje nagrade projektima realiziranim u 2022. godini te Nagrada za životno djelo.

Za realiziranu izložbu nagrađen je Prirodoslovni muzej Rijeka za stalni postav Kaštela Zrinski „Divljina s pogledom na more“, a nagradu je preuzela ravnateljica Željka Modrić Surina.

Prirodoslovni muzej Rijeka, kroz EU projekte Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana i KRASn’KRŠ, je u Kaštelu Zrinskih, u Brodu na Kupi, na oko 350m2 uredio novi stalni postav Divljina s pogledom na more. Novi je postav ujedno i jedini muzejski postav u Gorskom kotaru kao i mjesto na kojem su sjedinjene i interpretirane značajke prirodne i kulturne baštine regije.

Postav odražava sve prirodne vrijednosti Kupske doline i Gorskog kotara općenito, ali i sadržava elemente suživota čovjeka i prirode. Također, poseban dio stalnog postava posvećen je obitelji Zrinskih i povijesnom značaju Kaštela. Na tri kata posjetitelji mogu otkriti dio prirodnog bogatstva i čarobne ljepote Gorskog kotara, prolazeći od Kupske doline i krškog podzemlja, preko goranskih šuma i planina sve do neba i oblaka.

U stalnom postavu izloženo je više od 400 autentičnih eksponata, muzejskih predmeta iz zbirki Prirodoslovnom muzeja Rijeka te čini jedinstvenu cjelinu s Interpretacijskim centrom Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana, koju je kroz istoimeni projekt u prizemlju i na 3. katu Kaštela, realizirala Primorsko-goranska županija.

Nagrada za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva uručena je danas dugogodišnjoj ravnateljici Gradskog muzeja Vukovar Ružici Marić koja je velikom ljubavlju prema svom gradu, trudom i iznimnim profesionalizmom, gotovo iz pepela uspjela obnoviti muzej te s njegovom muzeološkom koncepcijom osvojiti jednu od najprestižnijih svjetskih muzeoloških nagrada.

Uputivši čestitke svim ovogodišnjim nagrađenim muzejskim djelatnicima i njihovim projektima, državni tajnik Poljičak istaknuo je kako su nagrade dodatni poticaj daljnjem njihovom odgovornom, profesionalnom i kreativnom djelovanju. Dodao je kako Ministarstvo kulture i medija podupire nastojanje da dodijeljene nagrade potiču sve one koji svojim radom doprinose razvoju i ugledu muzeja i muzejske struke u Republici Hrvatskoj, ali i izvan njenih granica.

U ime Primorsko-goranske županije, svečanosti je prisustvovala resorna pročelnica Sonja Šišić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari