PRIZNANJA ZA 400 VOLONTERA: U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2014. godini uređeni vrtići, igralište, šterne, urbani vrt…

U Gradskoj vijećnici održana je prezentacija Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2014. godini, u sklopu kojeg je realizirano 9 projekata, a u čijem su provođenju sudjelovali građani, udruge, mjesni odbori i Grad Rijeka. Ukupna vrijednost realiziranih projekata iznosi 572.833,27 kn.

Uređivani su dvorišni prostori Dječjih vrtića Drenova, Galeb, Potok i Oblačić, igralište Centra za odgoj i obrazovanje djece s posebnim potrebama, osvijetljen je i oplemenjen prostor šetnice Mistraž, uređene su tri komunske šterne na području Drenove, uspostavljen prvi zajednički urbani vrt, uz primjenu ekološkog uzgoja hrane te uređena površina Draške doline za potrebe terapijskog jahanja djece i osoba s invaliditetom.

lokalno4

U realizaciji projekata sudjeluju građani, udruge, mjesni odbori i Grad Rijeka. U 2014. godini projekte je pomoglo realizirati preko 400 volontera, te brojni gospodarski subjekti i javne institucije. Ukupna vrijednost realiziranih projekata iznosi 572.833,27 kn, a za njihovu realizaciju je iz Proračuna Grada Rijeke utrošeno ukupno 263.332,27 kn. Doprinos lokalne zajednice kroz ostvareni volonterski rad, donacije i sponzorstva u navedenim projektima iznosi 284.551,00 kn.

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Grada Rijeke Mladen Vukelić i ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Grada Rijeke Dragica Fadljević. Predstavnicima udruga građana, ustanova i tvrtki te mjesnih odbora koji su sudjelovali u projektima podijeljena su priznanja i zahvale.

lokalno3

Od 17 prijavljenih projekata za realizaciju u 2014. godini, Povjerenstvo za ocjenu projekata u sastavu Zvijezdana Schulz Vugrin, Neven Šantić i Jelena Androić prihvatilo je 8 projekata koje je u realizaciji sufinancirao Gard Rijeka. No, zahvaljujući jednom od dobavljača dječjih sprava s područja Hrvatske, u 2014. godini realizirano je devet projekta. Taj isti dobavljač temeljem uspješne suradnje na projektu Riječki program lokalnog partnerstva ponudio je donaciju u dječjim igralima u vrijednosti od 25.000,00 kn. Povjerenstvo za odabir projekata odabralo je temeljem ove donacije još jedan projekt za realizaciju pod istim kriterijima kao i prethodnih osam.

Projekti uređenja dvorišnih prostora Dječjih vrtića Galeb, Potok i Oblačić, te Centra za odgoj i obrazovanje osoba s teškoćama u razvoju predstavljaju nastavak aktivnosti iz prethodnih godina, dok je uređenje dvorišnog prostora Dječjeg vrtića Drenova novi projekt čime se broj uređenih igrališnih prostora dječjih vrtića putem Riječkog programa lokalnog partnerstva popeo na brojku 12. U 2014. godini nastavljene su i aktivnosti uređenje šetnice prema bari Mistraž koja je ovim projektom dobila osvjetljenje i tri nadstrešnice. Uređenje komunskih šterni na Drenovi (Tonići, Podbreg i Lokve) također je nastavak aktivnosti započetih u 2013. godini, a u 2014. godini po prvi puta projektom lokalnog partnerstva realizirana je uspostava prvog zajedničkog urbanog vrta uz primjenu ekološkog uzgoja hrane u gradu i održivog razvoja, te stjecanje znanja i vještina potrebnih za ekološki uzgoj hrane u gradu. Djelomičnim uređenjem površine u Draškoj dolini poboljšani su uvjeti korištenja usluga terapijskog jahanja, rehabilitacije i rekreacije za djecu s teškoćama u razvoju kao i osobama s invaliditetom koju pruža Udruga Pegaz.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako se pokretanjem Riječkog programa lokalnog partnerstva prije deset godina željelo što više građana uključiti u aktivnosti vezane uz volonterstvo, kako bi se ojačao osjećaj pripadnosti zajednici i povezali različiti subjekti u ostvarenje zajedničkog cilja, boljeg života u zajednici, jer toga nam danas nedostaje. „Vašom aktivnošću, dobrovoljnim radom, uz pomoć pojedinih tvrtki koje su dale svoj doprinos, uz inicijalnu pomoć grada, učinili se dobre i korisne stvari za zajednicu, a time i za naš grad u cjelini i na tome smo vam zahvalni“, kazao je gradonačelnik te dodao kako se interes za uključivanje u Riječki program lokalnog partnerstva ne smanjuje, već je svake godine sve veći.

 

[highlight]

U ponedjeljak 2. studenoga bit će objavljen i javni poziv za predlaganje projekata RPLP-a za 2016. godinu.

 

[/highlight]

(I.N., D.F./GR)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari