PROBLEM ODLAGANJA OTPADA: Nakon upozorenja Kriznog Eko Stožera Marišćina, iz Čistoće tvrde – povećanja troškova neće biti

Nakon što je Krizni Eko Stožer Marišćina upozorio da se i nakon početka rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina više od četiri tisuće tona miješanog otpada odvozi na odlagališta u Labin i Donji Miholjac, stigao je odgovor iz Komunalnog društva Čistoća. Objašnjavaju kako je od kraja srpnja ŽCGO Marišćina u probnom radu, pa stoga Čistoća i dalje 70 posto prikupljenog otpada odvozi na druga hrvatska odlagališta.

“Navodi o količinama i troškovima Eko Stožera su točni”, potvrdila je za Radio Rijeku glasnogovornica Čistoće Marina Babić Brusić, objasnivši kako Krizni Eko Stožer Marišćina raspolaže podacima Čistoće koji su im dati na uvid, zlorabi ih i zastrašuje javnost informacijama da Čistoća i dalje neovlašteno odlaže otpad u okviru faze 0-1 na Marišćini.

Uvjeravaju da KD Čistoća, od 12. rujan otkako nema dozvolu, na Marišćini nije odložila niti grama otpada. Ondje se, tvrde, jedino izvode radovi na održavanju i polaganju pokrivnog materijala, a tek se na manjem dijelu pretovaruje u velike kamione koji taj otpad odvoze na druga hrvatska odlagališta.

U mjesec i pol za tu to je utrošeno 1,4 milijun a kuna. Iz Kriznog Eko Stožera upozoravaju da je riječ o velikim troškovima, koje će, kao i u slučaju Energa, na kraju platiti građani. U Čistoći pak tvrde – povećanja cijena neće biti, jer do punoga rada Marišćine zbrinjavanje otpada diljem Hrvatske plaćaju svojim novcem na uštrb nabavke opreme. Očekuju financijsku pomoć od Fonda za zaštitu okoliša.

Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina održat će u srijedu, 21.listopada , u 18.30 sati u Domu Hrvatskih branitelja na Viškovu prezentacija Deklaracije o gospodarenju otpadom.

Namjera je upoznati vijećnike, odbore i svu ainteresiranu javnost sa sadržajem Deklaracije s s ciljem da i Općina Viškovo na jednoj od narednih Sjednica Općinskog vijeća usvoji ovaj dokument, Naime, Županijska skupština Primorsko-goranske županije donijela je 27. studenog 2014. Deklaraciju o gospodarenju otpadom.

I premijer Milanović danas obišao ŽCGO Marišćina

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u pratnji ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela obišao je u utorak Županijski centar za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina, sjeverozapadno od Rijeke, prvi centar tog tipa izgrađen u Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari