PREMIJER OBIŠAO RIJEČKE “ROVOVE” I MARIŠĆINU Milanović. Ovo je grad, ovo nemaju ni mnogi zapadnoeuropski gradovi!

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, župan Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel obišli su gradilište KD Vodovod i kanalizacija na kojem se gradi sustav vodoopskrbe i odvodnje, kao i ŽCGO Marišćina.

Premijer Milanović bio je oduševljen viđenim, kilometrima i kilometrima iskopa u koje se polažu vodovodne i kanalizacijske cijevi, u tolikoj mjeri da je prokomentirao: – Ovo je grad, Rijeka nikada nije ni bila palanka, ali ovo sada što se radi nemaju ni mnogi zapadnoeuropski gradovi!

Koncem srpnja s pokusnim radom započeo je Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, kao prvi izgrađeni Centar u Republici Hrvatskoj. Tijekom pokusnog rada izvođač treba dokazati ispravnost ugrađene opreme i rada postrojenja prema ugovorom predviđenim radnim uvjetima kako bi se stvorile pretpostavke za početak Probnog rada, odnosno dokazivanja ugovorenih parametara koji se tiču kvalitete proizvoda (SRF, RDF) i učinkovitosti postrojenja.

Početak Probnog rada planiran je za kraj listopada u trajanju od minimalno 2 mjeseca. Ukoliko svi pokazatelji budu zadovoljavajući, početkom godine može se očekivati i služeno otvorenje Centra. Od početka Pokusnog rada Centra do danas, na obradu je zaprimljeno više od 4000 tona miješanog komunalnog otpada, od čega je dio otpada u fazi obrade, dok je dio otpada već obrađen. Ostatni dio odložen u zatvoreni sustav kazeta na odlagalištu, tako da otpad postaje praktički nevidljiv, a neugodan miris i vizualno zagađenje postaju prošlost.

Iako je izgradnja trajala duže od planiranog, uspješno je privedena kraju realizacija prvog modernog centra za gospodarenje otpadom u skladu s nacionalnom regulativom i svim važećim europskim direktivama, koji će trajno riješiti problem zbrinjavanja otpada u Primorsko-goranskoj županiji.
Centar će pokrivati potrebe 300 tisuća stanovnika Primorsko-goranske županije, a njegovim otvaranjem stvara se i preduvjet saniranja i konačnog zatvaranja svih odlagališta na području županije.

Sustav integralnog gospodarenja komunalnim otpadom u Primorsko-goranskoj županiji, čiji je središnji dio ŽCGO Marišćina, podrazumijeva i izgradnju pet pretovarnih stanica na Cresu, Krku, Rabu, u Novom Vinodolskom i Delnicama koje će omogućiti još kvalitetnije gospodarenje otpadom.

[highlight] Vrijednost centra je 277 milijuna kuna. Sufinanciran je sa 71% sredstava iz EU fondova, dok su ostatak iznosa osigurali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i tvrtka Ekoplus koja će upravljati centrom. [/highlight]

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari