Profesor iz Rijeke svojim izumima pomaže osobama s invaliditetom

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Miroslav Vrankić, profesor na Tehničkom fakultetu u Rijeci, svoju je želju za pomaganjem ljudima spojio sa svojim tehničkim znanjima i pokrenuo E-Glas

Razvoj tehnologije promijenio je život svima nama, a veliku korist od tehnološkog napretka pogotovo mogu imati osobe s invaliditetom kojima inovacije omogućuju da rade stvari koje inače ne bi mogli, što im daje veću samostalnost u svakodnevnom životu.

Miroslav Vrankić, profesor na Tehničkom fakultetu u Rijeci, svoju je želju za pomaganjem ljudima spojio sa svojim tehničkim znanjima i pokrenuo E-Glas, tvrtku koja se bavi razvojem raznih sustava koji olakšavaju život osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju, piše Index.hr.

“Kroz volontiranje upoznao sam osobu koja je teško koristila računalo”

”Ideja je došla spontano. Radeći na fakultetu poželio sam spojiti svoja tehnička znanja iz područja elektrotehnike s mojim idealom pomaganja ljudima. Krenuo sam volontirati i upoznao sam jednu osobu koja je jako teško koristila svoje računalo zbog tetraplegije.

To mi je dalo ideju da izradim sustav za upravljanje domom pomoću govora kako bi osobe koje ne mogu koristiti svoje ruke mogli upravljati svojim domom samo uz pomoć govora. Taj sam sustav nazvao Servus jer mu je svrha bila da postane vjeran pomoćnik osobama s tjelesnim invaliditetom.

Pokazalo se da je Servus koristan proizvod, a budući da se fakultet ne može baviti prodajom i servisiranjem proizvoda, odlučio sam pokrenuti tvrtku. Tvrtka je dobila ime E-Glas (www.eglas.hr) i osnovana je 2009. pri Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci. Kasnije su mi se pridružili dvojica kolega s fakulteta, Damir Arbula i Kristijan Lenac, koji su pomogli u daljnjem razvoju Servusa”, kaže Vrankić.

U posljednjih desetak godina razvili su niz proizvoda – od rješenja za komunikaciju osobama koje ne mogu govoriti do edukacijskih rješenja za djecu s poteškoćama, piše Index.hr.

”Od početka do danas misija E-Glasa je pomaganje osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Svi proizvodi koje razvijamo namijenjeni su upravo toj populaciji.

Pored Servusa razvili smo još nekoliko drugih proizvoda.

Jedan od njih je softver Serwantess, komunikator koji je namijenjen osobama s ALS-om koje ne mogu govoriti i ne mogu se služiti rukama. Taj softver uz pomoć posebnog uređaja za praćenje pogleda omogućava da osoba komunicira samo koristeći pogled, a softver izgovara sve što osoba napiše svojim pogledom na ekranu. Taj je softver razvijen u suradnji s udrugom Neuron iz Zagreba.

Bilo je tu još nekih rješenja za multimodalno upravljanje okolinom i različitim uređajima, a u zadnje vrijeme smo se dosta usmjerili na razvoj proizvoda namijenjenih djeci s teškoćama u razvoju.

Razvili smo softver ABC Maestro za učenje tipkanja i čitanja koji je namijenjen djeci koja imaju poteškoća s pažnjom i koncentracijom, finom motorikom, okulomotornom koordinacijom, vizualnom percepcijom, za djecu s višestrukim teškoćama, disleksijom, disgrafijom te nerijetko kombinacijom istih.

Photo: Borna Filic/PIXSELL

ABC Maestro trenutno radi na hrvatskom, engleskom, nizozemskom, njemačkom i srpskom jeziku, a upravo su u pripremi i lokalizacije za talijanski i španjolski jezik. U Hrvatskoj su reakcije u školama i vrtićima na ABC Maestro izuzetno dobre, a prošli mjesec počela je njegova prodaja i u Engleskoj i Nizozemskoj.

Još jedan od zanimljivih projekata je Hiper softver za ranu edukaciju koji razvijamo u suradnji s Hrvatskom udrugom za ranu edukaciju (Hureka). Vjerujem da će se čuti još puno dobrih novosti u ovoj godini o ABC Maestru i Hiper softverima”, kaže Vrankić.

Podršku E-Glasu daje i Nenad Bakić

Zanimljivo je da je jedan od ulagača u ovaj projekt i Nenad Bakić.

”Gospodin Nenad Bakić je jedan od ulagača u E-Glas. Do suradnje je došlo nakon što je on podržao našu Indiegogo crowdfunding kampanju za Servus sustav. Nakon te kampanje imali smo nekoliko susreta i puno zanimljivih razgovora koji su s vremenom doveli do investicije. Gospodin Bakić je bio ‘angel investor’ u pravom smislu te riječi. Jako je puno pomogao E-Glasu ne samo financijski nego i svojim iskustvom i savjetima”, kaže Vrankić.

Miroslav Vrankić, Patricia Poletano (University of Illinois) i Nenad Bakić na ATAAC konferenciji Photo: Borna Filic/PIXSELL

Njihova konferencija o asistivnoj tehnologiji izrasla u najveću na svijetu

Osim na razvoju proizvoda, rade i na edukaciji te već treću godinu u Zagrebu organiziraju konferenciju o asistivnoj tehnologiji koja je postala najveća te vrste u svijetu.

”Budućnost E-Glasa vidim i dalje u razvoju i distribuciji asistivne tehnologije – tehnologije koja pomaže osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Pored toga, jako puno radimo i na edukaciji o asistivnoj tehnologiji. Naša konferencija ATAAC o asistivnoj tehnologiji i potpomognutoj komunikaciji koju organiziramo u partnerstvu s Tehničkim fakultetom u Rijeci i Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu prošle je godine imala 1500 sudionika i time je postala najveća konferencija u području asistivne tehnologije u svijetu (www.ataac.eu). Uistinu postajemo globalno prepoznatljivi u ovom području, a budućnost nam je sve više i u globalnoj prodaji naših proizvoda”, kaže Vrankić, piše Index.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views