ZLATNA KUNA

Proglašene najbolje male, srednje i velike tvrtke s područja PGŽ. Nagradu za životno djelo dobio je osnivač JGL-a Ivo Usmiani

Idi na originalni članak

U prostorijama HGK ŽK Rijeka održana je Svečana sjednica Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Rijeka na kojoj su dodijeljene plakete Zlatna kuna za najbolje malo, srednje i veliko trgovačko društvo u 2023. godini s područja Primorsko-goranske županije, kao i plaketa Zlatna kuna za životno djelo.

Oglas

U kategoriji malih trgovačkih društava nagradu je dobila tvrtka ML montage iz Viškova, u kategoriji srednjih LBD iz Rijeke i naposljetku Jadranska Vrata iz Rijeke za veliko trgovačko društvo. Nagradu za životno djelo dobio je osnivač Jadran-galenskog laboratorija Ivo Usmiani.

Brojne uzvanike uvodno je pozdravila Barbara Olenik Staničić, predsjednica HGK Županijske komore Rijeka osvrnuvši se na priznanje Zlatna kuna, koje Hrvatska gospodarska komora već godinama dodjeljuje za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskom gospodarstvu u cjelini.

Predsjednica je iznijela rezultate poslovanja poduzetnika u Primorsko-goranskoj županiji u 2023. godini te navela kako je u 2023. godini poslovalo 12.670 poduzetnika koji su zapošljavali 70.242 radnika, te su ostvarili ukupne prihode u iznosu od 8,4 milijarde eura što predstavlja 11,4% više u odnosu na 2022. Ukupni rashodi od 7,9 milijardi eura također su 11,3% veći u odnosu na prethodnu godinu. Neto dobit u Primorsko-goranskoj županiji iznosila je 468,6 milijuna eura što predstavlja povećanje od 16% u odnosu na prethodnu godinu. Uvoz je povećan za 11,7%, a izvoz za 4,8%. Najznačajnija djelatnost po ukupnom prihodu je trgovina koja je ostvarila 38% prihoda u županiji, a u kojoj je bilo zaposleno 22% svih zaposlenih. Primorsko-goranska županija je među najrazvijenijim županijama nakon Grada Zagreba gledano po BDP-u po stanovniku, te je u 2023. godini zabilježila rast broj zaposlenih od 4,3%, što je iznad prosjeka Republike Hrvatske od 3,4%.

„Možemo zaključiti da je naša ekonomija ostala stabilna i otporna, zahvaljujući predanom radu naših poduzetnika. Kako bi se taj pozitivan trend nastavio, voljela bi da se poveća sinergija svih nas prisutnih – gospodarstvenika, institucija i jedinica lokalne samouprave – i da to prihvatimo ne samo kao mogućnost, već i kao našu zajedničku obvezu“, kazala je Olenik Staničić.

Skupu se obratila i Jana Sertić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke, koja je čestitala dobitnicima, ističući da bez uspješnog gospodarstva nema ni uspješnog grada ni županije. „Grad Rijeka podržava poduzetništvo na mnogo načina, a jedan od njih je što svake godine izdvaja sve veće iznose subvencija za poduzetnike, te daje potporu u vidu oslobođenja od komunalne naknade i komunalnog doprinosa, a također i putem poduzetničke infrastrukture“, istaknula je Sertić.

Alessandra Ban, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ, istaknula je da Zlatna kuna ne simbolizira samo gospodarski uspjeh nego trud, zalaganje i inovativnost naših poduzetnika, koji svakodnevno pomiču granice, stvaraju nova radna mjesta, nove proizvode i usluge te kontinuirano doprinose razvoju i napretku naše županije. „Oni su poticaj da zajedno nastavimo graditi snažnije i otpornije gospodarstvo„ kazala je Ban.

U kategoriji za najbolje malo trgovačko društvo nominirani su:

Plaketu Zlatna kuna u kategoriji za najbolje malo trgovačko društvo dodijelila je Barbara Olenik Staničić, društvu ML MONTAGE d.o.o. Viškovo, a nagradu je preuzeo Josip Marijić, direktor.

U kategoriji za najbolje srednje trgovačko društvo nominirani su:

Plaketu Zlatna kuna u kategoriji za najbolje srednje trgovačko društvo dodijelila je Jana Sertić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke, društvu LBD d.o.o. Rijeka, a nagradu je preuzeo Dalibor Škledar, direktor.

U kategoriji za najbolje veliko trgovačko društvo nominirani su:

Plaketu Zlatna kuna u kategoriji za najbolje veliko trgovačko društvo dodijelila je Alessandra Ban, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ, društvu JADRANSKA VRATA d.d. Rijeka, a nagradu je preuzeo Marin Rameša, direktor financija.

Dobitnik posebnog Priznanja za životno djelo je Ivo Usmiani, mr.pharm. Predsjednica Olenik Staničić uručila je nagradu njegovoj kćeri, Evi Usmiani Capobianco, članici Upravnog odbora JGL-a. Tijekom svoje pet desetljeća duge karijere Ivo Usmiani strastvenim je radom, znanjem i angažmanom dao značajan doprinos jačanju poduzetništva u Hrvatskoj, izgradivši najuspješniju domaću farmaceutsku kompaniju JGL sa sjedištem u Rijeci koja danas zapošljava više od 1.300 zaposlenika u jedanaest zemalja.

Exit mobile version