ODLIČNE FOTKE

Proglašeni pobjednici foto natječaja PGŽ za veljaču; Objavljena i tema natječaja za ožujak

Proglašeni pobjednici foto natječaja PGŽ za veljaču; Objavljena i tema natječaja za ožujak

Vrijeme je karnevala pa je i ovomjesečna tema foto natječaja PGŽ bila u tom duhu. No, korona je sve poremetila pa ni karnevala nije bilo u javnosti onako kako ga je trebalo biti. Ipak, ponešto se i događalo pa je i tema Ni zima ni proljeće, već vrijeme karnevala realizirana kroz devet fotografija. Premda ih je samo toliko, nekoliko ih je odličnih po svim parametrima

Tu se ističe crno-bijela fotografija Odgođen Biljane Pantelić Adžage koja simbolički povezuje karneval i grad na način da je istaknuta maska u prvom planu, a u pozadini kadra je jedan od glavnih simbola grada Rijeke, Gradski toranj. Autorica je vrlo vješto iskoristila izlog i zrcaljenja i time poslala poruku suodnosa grada i karnevala i svakako zaslužuje vrlo visoku pohvalu.

Pohvalu zaslužuju i Dario Dorčić za fotografiju Magla svud oko nas i Goran Grudić za fotografiju Grobnički dondolaši. I jedan i drugi donose tipične motive i atmosferu karnevala, odnosno scene s karnevalskih povorki vrlo dobro kadrirane i interpretirane.

”Izdvajam fotografiju Đir po Korzu Olge Karlović jer u sebi nosi temeljni, klasični duh dokumentarne ili reportažne fotografije, a koja na najizravniji način odražava duh karnevala i korone koji su ove godine bili u svojevrsnoj kohabitaciji, tj. suodnosu. Dakle, tri mlade dame, premda su kostimirane i možda u kojekakvim pokladnim maštanjima, ipak su u kontekstu svakodnevnih šetača gradom gdje i jedni i drugi imaju „protukoronarne“ maske pa se u šali ili nevjerici možemo pitati jesu li te maskice zbog zdravlja ili prikrivanja vlastitosti. Bilo kako bilo, i jedne i druge nas u potpunosti skrivaju od našega identiteta, a njihova pomiješanost samo govori koliko smo razapeti u želji čuvanja zdravlja i želji da održimo i tradiciju i običaje. Đir po Korzu je najbolji refleks trenutnog stanja i duha, i svijesti, i realnosti ovoga vremena jer ona prikazuje kako i život i karneval idu svojim tijekom u mjeri kako i koliko mogu, neovisno o nedaćama i preprekama kao stalnim pratiocima. Ovu fotografiju nominiram na prvo mjesto mjeseca veljače”, pojasnio je Borislav Božić.

Pobjednička fotografija po glasovima putem Facebooka je “Grobnički dondolaš” autora Gorana Grudića.

Tema za ožujak je “Ususret proljeću” a rok za dostavu fotografija je 28. ožujka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari