TEME IZ RAZLIČITIH PODRUČJA

Proglašeni pobjednici riječkog COOPAthona; Evo koja je društveno korisna ideja bila najbolja!

STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci održao je od 29. siječnja do  31. siječnja svoj drugi virtualni COOPAthon.

Preko 80 pojedinaca podijeljenih u 25 timova intenzivno je radilo s mentorima na razvoju i razradi svojih ideja i projekata koji adresiraju društvene probleme.

Teme su pokrivale razna područja, od aplikacija za samohrane majke, edukacijskih tura koje pomažu uključivanju slijepih i slabovidnih osoba u zajednicu do pročišćivaća ispušnih plinova.

„Drugi COOPAthon nas je ugodno iznenadio interesom i brojem prijavljenih, no doista impresivni su bili trud i posvećenost polaznika, a i na kraju kvaliteta i raznovrsnost ideja razvijenih tijekom samo 48 sati. Uvjeren sam da će barem neke od njih, i to ne samo one izabrane za finale, biti ostvarene i mijenjati naše društvo na bolje“, kaže Boris Golob, direktor STEP-a.

Prvo mjesto osvojio je tim RediGo sa svojim pametnim uređajem za praćenje navika pušenja i pružanje podrške pri smanjenju.

Drugo mjesto osvojio je tim skil.ls, koji je okupio studente riječkog Sveučilišta, sa svojom platformom za razmjenu vještina. Treće mjesto podijelila su dva tima – Sensible i Upcycle the world. Tim Sensible, koji je ujedno i pokretač portala demencija.net, fokusiran je na pokretanje programa čiji je cilj izravna podrška skrbnicima oboljelim od demencije te informiranje i senzibilizacija lokalne zajednice o toj bolesti. Ideja tima Upcycle the world inspirirana je pronalaskom kreativnih načina kako prenamijeniti stari proizvod u novi.

Prva tri mjesta nastavljaju dalje na državno finale u svibnju 2021., gdje će se boriti s pobjednicima prvog COOPAthona za studijsko putovanje u Veliku Britaniju i novčanu nagradu u iznosu od 7.500,00 kn. Drugoplasirani tim osvaja novčanu nagradu u iznosu od 5.000,00 kn, a trećeplasirani tim osvaja novčanu nagradu od 3.500,00 kn.

Završnom natjecanju je pristupilo i puno drugih izvrsnih ideja – Urbanotopia, GreeIN, UniPaw, CleanerC, WeCare, Gorbonučka, Trio, Programiraj budućnost te Alex i Dorijan i Melita i Helena s njihovim idejama.

Timove su kroz 48 sati intenzivnog rada u virtualnom okruženju vodili iskusni poslovni savjetnici, Tanja Batas, Marija Sitar, Dario Zorić, Neven Tamarut i Boris Golob dok su žiri sačinjavali Igor Bajok iz udruge Smart, Nikola Kadoić, profesor na Fakultetu za organizaciju i informatiku u Varaždinu, Helena Traub iz udruge Žmergo, te Rene Brakus iz 46elks, ujedno i jedan od sponzora natjecanja.

Više informacija o COOPower projektu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views