PGŽ SVIMA NABAVLJA POKRETNU TRAKU!

Svi gradovi i općine u Gorskom kotaru dobivaju skijalište i sanjkalište!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Župan Zlatko Komadina na današnjem je redovnom susretu s novinarima najavio početak realizacije dvije velike investicije u školstvu.

Dogradnje osnovne škole u Rabu i izgradnju sportske dvorane Medicinske škole gdje je završena natječajna procedura. Školu „Ivana Rabljanina“ u Rabu pohađa 516 učenika a ukupno s još šest područnih škola pohađa taj broj iznosi 690. “Investicija koja uskoro kreće predviđa izgradnju novih 800 četvornih metara školskog prostora s 22 učionice i prostorom za produženi boravak što će omogućiti da i ta škola može nastavu organizirati u jednoj smjeni. Dovršetak radova predviđen je u siječnju 2023.godine, ” rekao je župan.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 12.000.000,00 kuna, a Županija i Grad Rab financirat će ga u jednakom omjeru.

Župan Komadina najavio je i veliku investiciju za Gorski kotar. Riječ je o programu izgradnje malih skijališta i sanjkališta u svim jedinicama lokalne samouprave. “Svjedoci smo velikog interesa građana za rekreacijom na snijegu. Županija stoga pokreće program da se na području svakog grada i općine Gorskog kotara uredi jedno manje skijalište i sanjkalište na način da će PGŽ svima nabaviti pokretnu traku i manji ratrak. Time ćemo pomoći našim JLS-ima i omogućiti da se u svim dijelovima Gorskog kotara ponudi rekreacija na snijegu kako lokalnom stanovništvu tako i gostima”, naglasio je župan.

Pročelnica UO za turizma, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar izvijestila je o provedbi četiri projekta iz programa EU programa prekogranične suradnje ukupne vrijednosti 14 milijuna eura pri čemu je učešće PGŽ 1,2 milijuna eura gdje se očekuje povrat 85 posto uloženih sredstava. Riječ je o projektu »Arca Adriatica – zaštita, promocija i turistička valorizacija Jadranske pomorske baštine« kroz koji se nastavlja s obnovom tradicijskih barki, kao i drugim aktivnosti primjerice nadogradnjom virtualnog muzeja pomorske baštine. Tu je i projekt “ARGOS” koji se odnosi na razvoj i upravljanje održivim ribarstvom kao akvakulturom kao sredstvom za zaštitu morskih resursa u Jadranu kao i projekt Adri.Smartfish. U okviru tih projekata planira se između ostalog postavljanje ribarskih kućica na tri lokaliteta, Mošćeničke Drage, Malog Lošinja i Klenovice. U tijeku je i projekt Carnivora Dinarica koji se bavi dugoročnim očuvanju populacija velikih zvijeri u sjevernim Dinaridima.

O aktualnoj epidemiološkoj situaciji izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović koji je rekao da su tijekom jučerašnjeg dan u hitnoči testirane 73 osobe među kojima je 7 osoba pozitivno na koronavirus. Ozdravilo je 49 osoba što je dovelo do novog pada broja aktivnih slučajeva u Županiji i trenutno ih je 523. U Posljednjih 14 dana dnevni prosjek broja novooboljelih je 37,8 posto. Smanjuje se i broj osoba na bolničkom liječenju, na današnji dan ih je 37 od kojih je dvoje na respiratoru. “Zbog ovog pada hospitaliziranih KBC zatvara i Covid odjele, no premda imamo mirnu situaciju i dalje je potreban oprez pogotovo što se od danas u školske klube vraćaju učenici viših razreda osnovnih škola kao i maturanti. Epidemiolozi kao i školski liječnici zajedno s ravnateljima dogovorili su nužne epidemiološke mjere i bit će u stalnom kontaktu kako ne bi došlo do širenja zaraze u školama”, rekao je Mićović.

Dodao je da je u tijeku cijepljenje drugom dozom, da je u Domovima za starije procijepljenost 93 posto te da se o otvaranju domova za posjete može razgovarati tek kad svu korisnici budu cijepljeni s obje doze. Što se tiče zaraze među osobama s potresom stradalog područja koji su privremeno smješteni u Crikvenici rekao je da je od njih 60 korona pozitivno 20 osoba, no nitko nije razvio ozbiljnije simptome i većina već uskoro izlazi iz izolacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari